sobota, 23 marca 2019

Banalnie prosty domowy jogurt!

Bardzo lubię jeść jogurt naturalny z różnymi ziarnami i owocami, dzisiaj chciałabym Wam przedstawić jak w prosty sposób można sobie samemu przygotować wyśmienity jogurt naturalny :)
Składniki:
1 l mleka 3,2 % ( nie uht, musi być mleko z jak najmniejszym terminem przydatności do spożycia)
1 duży jogurt naturalny
Wykonanie:
Mleko gotujemy, a następnie studzimy do temperatury 35 stopni ( jeśli nie macie termometra, to można sprawdzić temperaturę wkładając do mleka palec, jeśli nas nie parzy tzn że temperatura jest dobra).
Do dwóch litrowych słoików wkładamy po 3 łyżki jogurtu naturalnego, następnie dolewamy odrobinę mleka i mieszamy, gdy składniki się połączą dolewamy do słoików resztę mleka. Słoiki odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 6 godzin. Po tym czasie jogurt powinien już być gotowy. Następne jogurty przygotowujemy już z własnego jogurtu.
Smacznego!
Ewa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz