niedziela, 7 kwietnia 2019

przepis na czekoladowe muffinki z wiśniami

SKŁADNIKI

 12 SZTUK
  • 500 g wiśni (świeżych lub mrożonych)
  • 100 g masła
  • 150 g czekolady deserowej
  • 150 ml mleka
  • 2 jajka
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g cukru
  • 2 łyżki kakao
PRZYGOTOWANIE
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Formę na muffiny wyłożyć 12 papilotkami. Wiśnie wydrylować. Mrożone wiśnie wcześniej rozmrozić.
  • W małym garnku na małym ogniu roztopić masło z dodatkiem połamanej na kosteczki czekolady, co chwilę zamieszać, nie podgrzewać za bardzo masy.
  • Odstawić z ognia, wlać mleko i dodać jajka, rozmieszać trzepaczką na jednolitą masę.
  • Do drugiej miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, kakao i dokładnie wymieszać.
  • Do sypkich składników dodać płynne i wymieszać (delikatnie łyżką, do połączenia się składników w jednolite ciasto).
  • Dodać wiśnie i delikatnie wyłożyć. Nałożyć ciasto do papilotek (pozostawić 1/2 cm wolnego miejsca od góry) i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 25 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz