SKŁADNIKI
- 1 puszka ok. 400 g ciecierzycy*
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 mały ząbek czosnku
- 5 łyżek pasty sezamowej tahini(gotowej lub DOMOWEJ)
- 1 łyżeczka mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
- sól i pieprz
- 1 łyżka oleju sezamowego lub oliwy extra vergine
PRZYGOTOWANIE
- Odsączoną ciecierzycę umieścić w pojemniku melaksera, rozdrabniacza lub blendera. Dodać kilka łyżek zalewy lub wody z gotowania ciecierzycy i zacząć miksować na pastę.
- W międzyczasie dodawać resztę w składników: sok z cytryny, czosnek, pastę tahini, około 2 szczypty soli, szczyptę pieprzu, olej sezamowy lub oliwę oraz kumin (kmin rzymski).
- Miksując stopniowo dodawać więcej zalewy aby uzyskać odpowiednią konsystencję pasty.
PROPOZYCJA PODANIA
Gotowy hummus włożyć do miseczki, polać oliwą extra vergine, posypać śwież zmielonym pieprzem, ostrą paparyką w proszku oraz posiekaną natką pietruszki. Można też dodać kilka zielonych oliwek oraz podsmażoną na patelni pokrojoną papryczkę chili i czosnek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz