niedziela, 7 kwietnia 2019

przepis na kokosowy pudding chia

Nasionka chia z pewnością zasługują na miano superfoods, bo lista ich wyjątkowych wartości odżywczych jest bardzo długa. Jednym z najbardziej znanych przepisów na wykorzystanie ziarenek szałwii argentyńskiej jest mleczny pudding.
Do przygotowania puddingu możesz wykorzystać swoje ulubione mleko roślinne. W prezentowanym przepisie dodałam mleko kokosowe, które ma intensywny, słodki smak. Dorzucając owoce wiśni w gęstym syropie zyskasz lekko kwaskową nutę.

Składniki

  • 250 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki nasion chia
  • 1 łyżeczka miodu
  • do podania – 3 łyżeczki konfitury z wiśni (w sezonie wykorzystaj świeże owoce)

Przygotowanie

  1. Do słoika wsyp nasiona chia, zalej mlekiem i dodaj miód.
  2. Słoik dobrze zakręć i bardzo dokładnie wymieszaj zawartość.
  3. Pudding wstaw do lodówki na kilka godzin (najlepiej przygotować pudding wieczorem i odstawić na noc do lodówki, by na śniadanie zajadać się puddingiem o gęstej konsystencji). Nasiona pęcznieją i dodane do płynu wiążą go w delikatną galaretkę.
  4. Pudding chia serwuj z 2-3 łyżeczkami konfitury.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz