wtorek, 14 maja 2019

przepis na jesienną zupę fit

SKŁADNIKI

 3 PORCJE
  • 1,25 litra rosołu / bulionu*
  • 1 i 1/2 łyżki pęczaku
  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 2 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • 1 pomidor lub 1/2 puszki krojonych pomidorów
  • 2 liście jarmużu**
  • 1 łyżeczka oliwy

PRZYGOTOWANIE

  • Zagotować rosół, dodać pęczak i soczewicę. Gotować pod przykryciem przez około 30 minut.
  • Dodać obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki, obraną i startą marchewkę oraz pietruszkę i gotować pod przykryciem przez około 20 minut.
  • Dodać obranego i pokrojonego w kostkę pomidora lub pokrojone obrane pomidory z puszki. Doprawić solą oraz pieprzem i gotować przez 10 minut.
  • Na ok. 3 minuty przed końcem gotowania dodać posiekanego liścia jarmużu bez twardej części pośrodku oraz skropić zupę oliwą.

WSKAZÓWKI

* w wersji wege rosół wystarczy zastąpić BULIONEM JARZYNOWYM
** jarmuż można zastąpić garścią szpinaku, dodanego na sam koniec

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz