wtorek, 14 maja 2019

przepis na zupę z dyni z masłem orzechowym

SKŁADNIKI

 4 PORCJE
  • 1,2 kg dyni
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 duża cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 łyżka startego korzenia imbiru
  • 1/2 łyżeczki czerwonej pasty curry (lub przyprawy curry)
  • przyprawy: 1 łyżeczka kurkumy, 1/2 łyżeczki mielonej papryki, szczypta cynamonu, szczypta płatków chili
  • 1 litr bulionu jarzynowego
  • 2 łyżki (z górką) kremowego masła orzechowego (naturalnego, bez soli i cukru)
  • 80 ml mleka kokosowego lub śmietanki kremówki

PRZYGOTOWANIE

  • Piekarnik nastawić na 180 st C. Dynię pokroić na kilkucentymetrowe kawałki, wyłożyć na blachę piekarnika i piec przez 35 minut. Wyjąć z piekarnika, obkroić ze skóry i pokroić na jeszcze mniejsze części.
  • W garnku na oliwie zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, pod koniec dodać starty czosnek i imbir. Dodać pastę lub przyprawę curry i wymieszać. Dodać kawałki upieczonej dyni oraz pozostałe przyprawy i podsmażać na małym ogniu mieszając jeszcze przez kilka minut.
  • Wlać gorący bulion, przykryć i gotować na małym ogniu przez 15 minut. Zawartość garnka przelać ostrożnie do kielicha stojącego blendera, dodać masło orzechowe, mleko kokosowe lub śmietankę i zmiksować na gładki krem.

PROPOZYCJA PODANIA

  • kleks z mleka kokosowego / śmietanki
  • listki oregano / rzeżuchy / bazylii / kolendry
  • płatki chili

Przepis dość niespotykany ze względu na niecodzienne połączenia smakowe. Jest on skierowany bardziej dla osób które nie boją się eksperymentować  kuchni :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz