niedziela, 12 maja 2019

PRZEPIS NA PYSZNĄ GOLONECZKĘ

Sposób przygotowania przepisu:

Golonka soczysta i mięciutka
  • Składniki

    obiad dla 3- 4 osób:

    1 golonka wieprzowa około 1,2 kg
    2 marchewki
    1 pietruszka
    kawałek selera
    1 por
    3 kulki ziela angielskiego
    2 listki laurowe
    1 łyżka soli

    oraz
    1 duża cebula
    4 ząbki czosnku
    około 2 łyżek przyprawy do mięs Knorr


  • 1. W pięciolitrowym garnku zagotowujemy włoszczyznę, solimy i do wrzątku wkładamy golonkę. Gotujemy 45 minut. Wyjmujemy z wywaru i zaczynamy drugi etap:

    Piekarnik nagrzać do 190°C. Na dno naczynia żaroodpornego włożyć pokrojoną w piórka cebulę, dodać obrane ząbki czosnku (w całości). 
    Golonkę natrzeć przyprawą z każdej strony, skórę ponacinać na krzyż i tak przygotowane mięso położyć na cebuli. Wlać 1 szklankę wywaru z gotowania golonki (naokoło mięsa, żeby nie spłukać przyprawy).
    Włożyć do piekarnika, nie przykrywać.
    Piec około 1,5 godziny podlewając wytworzonym sosem co 20 minut.
    Po upieczeniu wyjąć golonkę z sosu, a sos przetrzeć przez sitko razem z cebulą i czosnkiem.
    Ja golonkę podałam pokrojoną w plastry.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz