wtorek, 14 maja 2019

Przepis na sałatkę z buraka i mango

SKŁADNIKI

 2 PORCJE
  • 1 burak lub 2-3 buraczki z botwinki
  • 1 mango
  • 1 mix sałat (np. z czerwoną sałatą radicchio i rukolą)
  • 4 łyżki kiełków np. rzodkiewki, brokuła
  • 80 g sera gorgonzola (lub brie, camembert)
  • 4 łyżki płatków migdałów
SOS
  • 2 łyżki syropu klonowego lub miodu
  • 3 łyżki oliwy extra vergine
  • 2 łyżki soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE

  • Buraka umyć (nie obierać), włożyć do garnka i zalać wodą do całkowitego przykrycia, lekko posolić. Gotować pod przykryciem do miękkości (młode buraczki z botwniki ok. 1/2 godziny, buraki do ok. 1 i 1/2 godziny).
  • Odcedzić i przestudzić, następnie obrać. Jednorazowo można ugotować więcej buraczków i przechowywać w lodówce, wykorzystywać do innych DAŃ Z BURACZKAMI.
  • Mango obrać, obkroić miąższ od pestki i pokroić na plasterki. Sałatę umyć w razie potrzeby i osuszyć. Ułożyć na 2 półmiskach (można dodać też listki botwinki), dodać mango oraz pokrojonego na cienkie plasterki lub półplasterki buraczka. Na środku położyć kiełki. Obłożyć pokrojoną w kosteczkę gorgonzolą.
  • Wymieszać składniki sosu, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem, polać do sałatce. Posypać zrumienionymi na suchej patelni płatkami migdałów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz