wtorek, 11 grudnia 2018

Idealny kotlet schabowy od Magdy Gessler

Idealny kotlet schabowy - przepis Magdy Gessler

Idealny kotlet schabowy - przepis Magdy Gessler
> 1-2 os.
 
> > 60 min
 
łatwe
 
tanie
To przepis z programu "Kuchenne Rewolucje". Mięso najpierw marynuje się w mleku i cebuli dzięki czemu jest bardziej delikatne i kruche a dodatkowo zyskuje niezwykle wyrazisty smak.

Składniki

  • 2 kotlety schabowe
  • 1 cebula
  • szklanka mleka (3,2% tłuszczu)
  • mąka do panierki
  • Sól
  • pieprz
  • Bułka tarta
  • masło klarowane
  • Jajko

Przygotowanie

  1. Mięso rozbijamy na cienkie kotlety. Do miski wlewamy mleko i pokrojoną w piórka cebulę. Przekładamy do niej mięso, miskę owijamy w folię i odkładamy do lodówki na min. 2h.
  2. Mięso wyjmujemy z marynaty i starannie odsączamy - np. na ręczniku papierowym.
  3. W pierwszym naczyniu rozbijamy jajko, dolewamy kilka łyżek mleka, dodajemy sól i pieprz i mieszamy widelcem, aż wszystko ładnie się połączy. Do drugiego naczynia wsypujemy mąkę a do trzeciego bułkę tartą.
  4. Kotlety najpierw obtaczamy w mące, potem w jajku z mlekiem a na końcu w bułce tartej. Nadmiar bułki delikatnie strzepujemy.
  5. Smażymy na maśle klarowanym z obu stron - na złoty kolor.
  6. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz