poniedziałek, 3 grudnia 2018

Tarta jagodowa

CIASTO
  • 250 g mąki (np. pszennej tortowej)
  • 150 g masła, schłodzonego (lub 130 g masła i 20 g smalcu lub margaryny)
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajko
NADZIENIE
  • 1/2 szklanki zmielonych na proszek płatków migdałów
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 4 łyżki masła, roztopionego
  • 400 g jagód (świeżych lub mrożonych) + 4 łyżki cukru
DODATKI
  • roztrzepane jajko
  • 4 łyżki cukru kryształu (gruba rafina)

PRZYGOTOWANIE

  • Formę na tartę o średnicy 23 - 24 cmposmarować grubo masłem. Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kosteczkę zimne masło, sól oraz cukier. Rozcierać palcami lub miksować mikserem aż powstaną drobne okruchy ciasta, dodać jajko i zmiksować lub ręką zacząć łączyć składniki w kulę. Gładką kulę z ciasta rozpłaszczyć na placek, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około godzinę.
  • Ciasto rozwinąć z folii, odłożyć 1/3 i włożyć tę część z powrotem do lodówki, większą część rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy i oprószonym mąką wałkiem na placek o średnicy większej niż forma. Rozwałkowanym ciastem wyłożyć spód i boki formy. Spód podziurkować widelcem.
  • Formę wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu) i przygotowania wypełnienia:
  • W miseczce połączyć mielone migdały z cukrem, mąką i roztopionym masłem. Mieszankę z migdałami wyłożyć na przygotowany spód, na wierzch wysypać jagody wymieszane z 4 łyżkami cukru.
  • Wyjąć resztę ciasta z lodówki, rozwałkować je i pokroić na 8 pasków. Ułożyć je przeplatając ze sobą, końce przykleić do brzegów. Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać  cukrem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 1 godzinę na intensywny złoty kolor.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz