sobota, 8 grudnia 2018

Spaghetti bolognese

SKŁADNIKI

 OK. 8 PORCJI 
  • 150 g boczku*
  • 1 cebula
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 marchewka
  • 2 łyżki oliwy
  • 500 g mielonego mięsa**
  • 1 szklanka czerwonego wina
  • 1 szklanka gorącego bulionu
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 puszka obranych pomidorów
  • 1/2 szklanki mleka
  • makaron spaghetti (75 g / porcję)
  • tarty parmezan

PRZYGOTOWANIE 

  • Boczek pokroić w drobną kostkę i włożyć na dużą patelnię, wytopić na małym ogniu aż się zrumieni. Przesunąć na bok, w wytopiony tłuszcz włożyć drobno posiekaną cebulę i zeszklić. Dodać drobno posiekany seler naciowy i startą marchewkę. Obsmażyć, następnie wszystko przełożyć do garnka.
  • Na patelnię wlać oliwę i obsmażyć mięso. Obsmażone mięso przełożyć do garnka z boczkiem i warzywami. Wlać wino i gotować mieszając ok. 5 minut. Dodać gorący bulion i koncentrat pomidorowy, wymieszać. Dodać pomidory z puszki, doprawić solą i pieprzem. Drewnianą łyżką rozdrobnić pomidory i wymieszać.
  • Przykryć i gotować na małym ogniu przez minimum 2 godziny, od czasu do czasu mieszając. W połowie gotowania dodać mleko. Podawać z ugotowanym makaronem spaghetti posypując tartym parmezanem.

WSKAZÓWKI 

* gotowanego lub parzonego
** cielęcego lub wołowo-wieprzowego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz