Idealne proporcje na kluski śląskie wg Gessler. Nie są gumowe, twarde. Idealne!
Sekret klusek z dziurką tkwi w proporcji mąki ziemniaczanej do ziemniaków.
W przepisie na kluski śląskie mąka ziemniaczana powinna stanowić 1/4 objętości ziemniaków. To gwarancja tego, że kluski nie będą ani gumowe, ani twarde. Proporcje najlepiej "wyliczyć" przekładając ziemniaki do miski, dzieląc je na cztery części, wykładając jedną i wypełniając powstałą lukę mąką. To patent wielu gospodyń domowych, a także Magdy Gessler.
W "Kuchennych rewolucjach" przeprowadzanych na śląsku niejednokrotnie proponowała w nowym menu kluski, inaczej zwane pyzami. Za każdym razem przepis wyglądał tak samo.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 250g mąki ziemniaczanej
- jajko
- sól
Sposób przygotowania:Ziemniaki należy ugotować, ostudzić, przepuścić przez praskę. Dodać jajko, mąkę, posolić. Wyrabiać gładkie ciasto. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, w środku tworząc palcem charakterystyczną dziurkę. Gotować w osolonej wodzie około 2 minut od momentu wypłynięcia.
Takie kluski świetnie pasują do śląskiej rolady, czyli zrazów, a także do różnego rodzaju sosów. Są idealnie pyszne!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz