środa, 19 grudnia 2018

Kluski Magdy Gesler

Idealne proporcje na kluski śląskie wg Gessler. Nie są gumowe, twarde. Idealne!

© iStock
Sekret klusek z dziurką tkwi w proporcji mąki ziemniaczanej do ziemniaków.
W przepisie na kluski śląskie mąka ziemniaczana powinna stanowić 1/4 objętości ziemniaków. To gwarancja tego, że kluski nie będą ani gumowe, ani twarde. Proporcje najlepiej "wyliczyć" przekładając ziemniaki do miski, dzieląc je na cztery części, wykładając jedną i wypełniając powstałą lukę mąką. To patent wielu gospodyń domowych, a także Magdy Gessler.
screen YT / Tomasz Klimczak
W "Kuchennych rewolucjach" przeprowadzanych na śląsku niejednokrotnie proponowała w nowym menu kluski, inaczej zwane pyzami. Za każdym razem przepis wyglądał tak samo.
Składniki:
  • 1 kg ziemniaków
  • 250g mąki ziemniaczanej
  • jajko
  • sól
Sposób przygotowania:Ziemniaki należy ugotować, ostudzić, przepuścić przez praskę. Dodać jajko, mąkę, posolić. Wyrabiać gładkie ciasto. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, w środku tworząc palcem charakterystyczną dziurkę. Gotować w osolonej wodzie około 2 minut od momentu wypłynięcia.
Takie kluski świetnie pasują do śląskiej rolady, czyli zrazów, a także do różnego rodzaju sosów. Są idealnie pyszne!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz