niedziela, 9 grudnia 2018

przepis na makaron

Makaron z kurkami i słonecznikową śmietanką

  • Czas przygotowania: do 30 minut

Składniki na 2 - 3 porcje:
Śmietanka słonecznikowa:
1/2 szklanki słonecznka
2/3 szklanki wody
1/2 łyżeczki soku z cytryny lub octu
szczypta soli
Makaron:
250 g makaronu
sól
1/4 cebuli
oliwa
200 g kurek
1/2 łyżeczki syropu z agawy lub dowolnego słodzika
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka płatków drożdżowych, opcjonalnie
sól i pieprz
oraz: posiekana pietruszka, czarny pieprz
dodatkowo: kawałek ściereczki, gazy lub tetrowej pieluchy
Przygotowanie:
  1. W czajniku zagotować wrzątek i zalać ziarna słonecznika. Pozostawić na kwadrans.
  2. W międzyczasie w dużym garnku zagotować osoloną wodę na makaron. Cebulę pokroić w kostkę, małe kurki pozostawić w całości, a duże przekroić na pół.
  3. Przygotować śmietankę: namoczony słonecznik odcedzić, przełożyć do wysokiego naczynia blendera. Dodać odmierzoną wodę, sok z cytryny oraz sól i blendować przez 1 – 3 minuty. Kiedy płyn będzie biały, a kawałeczki słonecznika małe, odcedzić przez gazę do pudełeczka. To, co zgromadzi się w pudełeczku to gotowa słonecznikowa śmietanka.
  4. Przygotować sos i makaron: do gotującej się osolonej wody wrzucić makaron, w tym czasie zrobić sos. Na dnie dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulkę i smażyć 1 minutę do czasu, aż zrobi się przezroczysta. Wtedy zwiększyć ogień i dorzucić kurki, smażyć przez 1 minutę nie mieszając. Po tym czasie dodać syrop z agawy, sok z cytryny i smażyć ostatnie kilkanaście sekund.
  5. Połączyć wszystkie składniki: Dodać śmietankę, pietruszkę, sporą szczyptę soli, pieprzu oraz płatki drożdżowe, jeśli mamy je pod ręką. Podgrzewać 1 – 2 minuty, aby sos lekko zgęstniał. W tym czasie odcedzić makaron, dodać do kurek w sosie, podgrzewać ostatnią minutę i podawać. Dobrze smakuje z dodatkowym czarnym pieprzem na wierzchu.
Porady:
  • W ten sam sposób można przygotować makaron w wersji bezglutenowej, korzystając na przykład z makaronu z soczewicy lub fasoli.*
  • Pozostały po zrobieniu śmietanki słonecznik można wymieszać z odrobiną soku z cytryny, solą, pieprzem oraz posiekanym szczypiorkiem i otrzymacie prostą pastę na kanapki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz