Składniki na 6 porcji:
- 1 szklanka orzechów włoskich, laskowych, nerkowców lub migdałów (lub ich mieszanka),
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych,
- 3 łyżki kakao lub karobu,
- 2-3 łyżki ksylitolu,
- łyżeczka cynamonu,
- 1 łyżka kawy inki rozpuszczona w dwóch łyżkach wody,
- 2 łyżki płynnego oleju kokosowego.
- Orzechy zmielić na proszek lub tak, aby pozostały małe kawałeczki (wg preferencji, u mnie z kawałeczkami).
- Dodać pozostałe składniki, wymieszać.
- Małą keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej składniki i wcisnąć masę łyżką w dno.
- Odstawić na godzinę do lodówki.
- Wyjąć, pokroić na 6 kawałków. Przechowywać w lodówce, w temperaturze pokojowej mogą się kruszyć, co nie zmienia ich fantastycznego smaku.
Nie przepadam zbytnio za smakiem kawowym, jednak te batony podbiły moje serce i ostatnio często je przygotowywuję. Przepis pochodzi ze strony szybkaprzemiana.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz