wtorek, 14 maja 2019

Przepis na batony orzechowo - kawowe

Składniki na 6 porcji:
  • 1 szklanka orzechów włoskich, laskowych, nerkowców lub migdałów (lub ich mieszanka),
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych,
  • 3 łyżki kakao lub karobu,
  • 2-3 łyżki ksylitolu,
  • łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżka kawy inki rozpuszczona w dwóch łyżkach wody,
  • 2 łyżki płynnego oleju kokosowego.
  1. Orzechy zmielić na proszek lub tak, aby pozostały małe kawałeczki (wg preferencji, u mnie z kawałeczkami).
  2. Dodać pozostałe składniki, wymieszać.
  3. Małą keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej składniki i wcisnąć masę łyżką w dno.
  4. Odstawić na godzinę do lodówki.
  5. Wyjąć, pokroić na 6 kawałków. Przechowywać w lodówce, w temperaturze pokojowej mogą się kruszyć, co nie zmienia ich fantastycznego smaku.
Nie przepadam zbytnio za smakiem kawowym, jednak te batony podbiły moje serce i ostatnio często je przygotowywuję. Przepis pochodzi ze strony szybkaprzemiana.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz