wtorek, 14 maja 2019

Przepis na zapiekankę pasterską

Składniki:
  • 480 mielonej chudej wołowiny,
  • 80 dag – 1 kg patatów,
  • 5 marchewek,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/4 szklanki bulionu lub wody,
  • 2 szklanki zielonej fasolki szparagowej,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej,
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu,
  • 1/2 szklanki mleka owsianego.
  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
  2. Zagotuj w dużym garnku ok. 4 litry wody i ugotuj do miękkości obrane i pokrojone na mniejsze kawałki pataty.
  3. Marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub drobno posiekaj. Cebulę posiekaj. Fasolkę szparagową pokrój na kawałki ok. 2,5 cm.
  4. Na patelni rozgrzej 1/4 szklanki bulionu lub wody i wrzuć na nią cebulę, marchew, fasolkę i wołowinę. Smaż mieszając, aż wołowina zbrązowieje. Następnie dodaj tymianek, sól i pieprz. Zdejmij patelnię z ognia.
  5. Pataty zmiksuj z mlekiem owsianym.
  6. Mięso z warzywami przełóż do naczynia do zapiekania. Wyłóż na nie warstwę patatów. Zapiekaj przez 30 min. w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
WERSJA WEGAŃSKA: zastąpić mięso 2 szklankami ugotowanej soczewicy, którą dodaje się na samym końcu razem z przyprawami.

Ostatnio bardzo często jem dania wegańskie, więc na pewno niedługo wypróbuje tą recepturę na wariant wegański tej zapiekanki. 
Przepis pochodzi ze strony szybkaprzemiana.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz