Składniki:
- 480 mielonej chudej wołowiny,
- 80 dag – 1 kg patatów,
- 5 marchewek,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 1/4 szklanki bulionu lub wody,
- 2 szklanki zielonej fasolki szparagowej,
- 1 łyżeczka tymianku,
- 1/2 łyżeczki soli morskiej,
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu,
- 1/2 szklanki mleka owsianego.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
- Zagotuj w dużym garnku ok. 4 litry wody i ugotuj do miękkości obrane i pokrojone na mniejsze kawałki pataty.
- Marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub drobno posiekaj. Cebulę posiekaj. Fasolkę szparagową pokrój na kawałki ok. 2,5 cm.
- Na patelni rozgrzej 1/4 szklanki bulionu lub wody i wrzuć na nią cebulę, marchew, fasolkę i wołowinę. Smaż mieszając, aż wołowina zbrązowieje. Następnie dodaj tymianek, sól i pieprz. Zdejmij patelnię z ognia.
- Pataty zmiksuj z mlekiem owsianym.
- Mięso z warzywami przełóż do naczynia do zapiekania. Wyłóż na nie warstwę patatów. Zapiekaj przez 30 min. w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
WERSJA WEGAŃSKA: zastąpić mięso 2 szklankami ugotowanej soczewicy, którą dodaje się na samym końcu razem z przyprawami.
Ostatnio bardzo często jem dania wegańskie, więc na pewno niedługo wypróbuje tą recepturę na wariant wegański tej zapiekanki.
Przepis pochodzi ze strony szybkaprzemiana.pl
Ostatnio bardzo często jem dania wegańskie, więc na pewno niedługo wypróbuje tą recepturę na wariant wegański tej zapiekanki.
Przepis pochodzi ze strony szybkaprzemiana.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz