wtorek, 14 maja 2019

Przepis na polędwiczkę wieprzową z jabłkami

Składniki:
  • 480 gram polędwiczki wieprzowej,
  • 2 twarde, w miarę kwaśne jabłka – obrane, oczyszczone z gniazd nasiennych i pokrojone na ósemki,
  • średnia cebula, drobno posiekana,
  • ząbek czosnku (opcjonalnie),
  • 2 łyżeczki musztardy,
  • sól, pieprz, majeranek, rozmaryn.
1. Polędwiczkę pokroić w plastry o grubości ok. 2 cm, lekko rozbić tłuczkiem, natrzeć przyprawami i posmarować musztardą. Jeśli mamy czas, możemy odstawić do lodówki na 1-2 godziny, żeby się zamarynowała. Jeśli nie mamy – działamy dalej.
2. Na nieprzywierającą patelnię nalewy odrobinę wody (tak, aby zakryła dno), wrzucamy polędwiczki, obsmażamy z obu stron. Przez cały czas przygotowywania tej potrawy dolewamy niewielką ilość wody w razie gdyby wyparowała.
3. Kiedy polędwiczki będą już miękkie, zdejmujemy je z patelni i na tę samą patelnię wrzucamy jabłka i cebulę. Oprószamy je delikatnie przyprawami. Smażymy dopóki jabłka będą miękkie, ale nie rozpadające się.
4. Wrzucamy na patelnię z powrotem polędwiczki i dusimy wszystko razem jeszcze przez chwilę.


Kocham smak mięsa w połączeniu z jabłkami, więc to danie jest jednym z moich faworytów na obiad. Przepis pochodzi ze strony szybkaprzemiana.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz