wtorek, 14 maja 2019

Przepis na zupę gołąbkową

Składniki:
  • 480 g mięsa mielonego niezbyt tłustego (dowolnego, byleby bez konserwantów),
  • 1,5 szklanki suchego ryżu brązowego,
  • 800 g kapusty: najlepiej włoskiej, ale może być też biała lub pekińska (użyłam tej ostatniej),
  • 2, 5 l wody,
  • 400 ml przecieru pomidorowego,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 3 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 1 duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 liście laurowe,
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 1 łyżka ksylitolu,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • pieprz, sól do smaku,
  • opcjonalnie: natka lub koperek do dekoracji.
  1. Kapustę umyć, oczyścić, pokroić na ćwiartki, a następnie pokroić drobniej (np. w kostkę).
  2. Marchew i pietruszkę obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę i czosnek drobno posiekać.
  3. W dużym garnku z grubym dnem rozgrzać trochę wody, dodać marchew, pietruszkę, cebulę oraz czosnek, „podsmażać” kilka minut.
  4. Do warzyw dodać mięso i obsmażać całość kilka minut, od czasu do czasu mieszając, aż mięso zmieni kolor na różowy (uważając jednocześnie, żeby go nie przesuszyć).
  5. Do mięsa z warzywami wlać wodę, pokrojoną kapustę, a także przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, sól, cukier. słodką paprykę, oregano.
  6. Gotować do miękkości ryżu (ok. 30 min.), a 5 minut przed końcem dodać przecier i koncentrat.
  7. Kiedy ryż będzie ugotowany – doprawić zupę finalnie do smaku.
  8. Na talerzu posypać zieleniną.
W moim domu wszyscy kochają gołąbki, dlatego sądzę, że mojej rodzinie przypadnie do gustu także zupa gołąbkowa. W najbliższej przyszłości na pewno zrobię to danie.
Przepis pochodzi ze strony szybkaprzemiana.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz