Składniki:
- 480 g mięsa mielonego niezbyt tłustego (dowolnego, byleby bez konserwantów),
- 1,5 szklanki suchego ryżu brązowego,
- 800 g kapusty: najlepiej włoskiej, ale może być też biała lub pekińska (użyłam tej ostatniej),
- 2, 5 l wody,
- 400 ml przecieru pomidorowego,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 3 marchewki,
- 1 pietruszka,
- 1 duża cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 liście laurowe,
- 5 kulek ziela angielskiego
- 1 łyżka ksylitolu,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
- 1 łyżeczka oregano,
- pieprz, sól do smaku,
- opcjonalnie: natka lub koperek do dekoracji.
- Kapustę umyć, oczyścić, pokroić na ćwiartki, a następnie pokroić drobniej (np. w kostkę).
- Marchew i pietruszkę obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę i czosnek drobno posiekać.
- W dużym garnku z grubym dnem rozgrzać trochę wody, dodać marchew, pietruszkę, cebulę oraz czosnek, „podsmażać” kilka minut.
- Do warzyw dodać mięso i obsmażać całość kilka minut, od czasu do czasu mieszając, aż mięso zmieni kolor na różowy (uważając jednocześnie, żeby go nie przesuszyć).
- Do mięsa z warzywami wlać wodę, pokrojoną kapustę, a także przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, sól, cukier. słodką paprykę, oregano.
- Gotować do miękkości ryżu (ok. 30 min.), a 5 minut przed końcem dodać przecier i koncentrat.
- Kiedy ryż będzie ugotowany – doprawić zupę finalnie do smaku.
- Na talerzu posypać zieleniną.
W moim domu wszyscy kochają gołąbki, dlatego sądzę, że mojej rodzinie przypadnie do gustu także zupa gołąbkowa. W najbliższej przyszłości na pewno zrobię to danie.
Przepis pochodzi ze strony szybkaprzemiana.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz