Składniki:
- szklanka płatków z nasion amarantusa,
- 2 dowolne owoce większe (np. morele) lub szklanka mniejszych (takich jak truskawki),
- stewia lub ksylitol do smaku,
- cynamon do smaku.
1. Zagotować 2 i 1/2 szklanki lekko osolonej wody.
2. Do gotującej się wody wrzucić płatki amarantusa.
3. Gotować 5 minut. W tym czasie amarantus błyskawicznie wchłonie całą wodę tworząc rodzaj gęstej papki. Można ewentualnie dolać jeszcze trochę wody.
4. Zdjąć z ognia, posłodzić do smaku stewią lub ksylitolem.
5. Wyłożyć amarantus do miseczki, ułożyć na nim owoce surowe lub podduszone w niewielkiej ilości wody.
6. Oprószyć całość cynamonem do smaku.
Jest to bardzo pożywne danie. Swego czasu bardzo często jadałam je na śniadanie. Muszę ponownie zakupić płatki z nasion amarantusa i znów zacząć to spożywać, ponieważ jest to przepyszny i sycący posiłek.
Przepis pochodzi ze strony szybkaprzemiana.pl
2. Do gotującej się wody wrzucić płatki amarantusa.
3. Gotować 5 minut. W tym czasie amarantus błyskawicznie wchłonie całą wodę tworząc rodzaj gęstej papki. Można ewentualnie dolać jeszcze trochę wody.
4. Zdjąć z ognia, posłodzić do smaku stewią lub ksylitolem.
5. Wyłożyć amarantus do miseczki, ułożyć na nim owoce surowe lub podduszone w niewielkiej ilości wody.
6. Oprószyć całość cynamonem do smaku.
Jest to bardzo pożywne danie. Swego czasu bardzo często jadałam je na śniadanie. Muszę ponownie zakupić płatki z nasion amarantusa i znów zacząć to spożywać, ponieważ jest to przepyszny i sycący posiłek.
Przepis pochodzi ze strony szybkaprzemiana.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz