wtorek, 14 maja 2019

Przepis na indyka w musztardzie pieczonego na soli

Składniki:
  • 1 kilogram filetu z piersi indyka,
  • 1 opakowanie musztardy francuskiej (ziarnistej),
  • ok. 1/2 kg soli.
1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
2. Na dużej blasze do pieczenia usypać wysepkę z soli w kształcie filetu, tylko odrobinę większą.
3
. Filet umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem (dzięki temu musztarda nie będzie się zsuwać), położyć na soli i pokryć musztardą. Nie zużyjemy prawdopodobnie całego opakowania, trochę zostanie.
4. Blachę włożyć do piekarnika i piec ok. 60 minut.
5. Indyk powinien stygnąć na soli, nie zdejmujmy go wcześniej, bo jest to prawdopodobna przyczyna tego, że niektórym (b. nielicznym osobom) wychodzi za słony.


Jest to absolutnie mój ulubiony przepis na przygotowanie indyka i bardzo często gości na stole w moim domu. Bardzo serdecznie polecam to danie, ponieważ wychodzi przepyszne. 
Przepis pochodzi ze strony szybkaprzemiana.pl 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz