Składniki:
- 1 szklanka (240 ml) aquafaby, czyli wody z cieciorki z puszki lub samodzielnie ugotowanej,
- 1 łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny,
- 2-3 łyżki ksylitolu,
- 2-3 łyżki kakao,
- opcjonalnie: 2 szczypty chili w proszku lub cynamonu, lub płatków soli.
- Jeśli używasz wody po cieciorce ugotowanej w domu, zredukuj ją (podgrzewaj, aż trochę odparuje i stanie się gęstsza).
- Aquafabę przelej do czystego w 100% naczynia, najlepiej szklanego i suchego (nie może być na nim nawet minimalnej ilości tłuszczu). Jedna 400-gramowa puszka powinna dać 1 szklankę lub 240 ml płynu.
- Do wody z cieciorki dodaj kwas ocet jabłkowy lub sok z cytryny i ubij na sztywną pianę. Trwa to około 5-10 minut. Powinna ubić się dokładnie tak, jak piana z białek – nie wypadać z naczynia odwróconego do góry dnem. Jeśli z jakichś względów nie uda się tak ubić aquafaby, nie przejmuj się, mus również się uda, będzie miał tylko trochę mniej sztywną konsystencję.
- Do sztywnej piany stopniowo dodawaj ksylitol wciąż ubijając. Jeśli piana zrobiła się mniej sztywna po dodaniu ksylitolu, to ubij ją jeszcze raz na sztywno.
- Następnie dodawaj kakao i mieszaj ręczną trzepaczką lub szpatułką. Możesz zrobić mus bardziej lub mniej słodki w zależności od ilości ksylitolu lub bardziej lub mniej czekoladowy w zależności od ilości kakao (np. 3 łyżki ksylitolu i 2 łyżki kakao dadzą smak czekolady zbliżony do mlecznej). Po prostu spróbuj i zadecyduj, czy dodać jeszcze któregoś ze składników.
- To jest też moment na ewentualne dodanie chili lub cynamonu. W przypadku płatów soli, posyp nimi mus już w pucharkach.
- Przełóż masę do 4 pucharków i wstaw do lodówki do schłodzenia na 3 godziny lub na noc.
Robiłam ostatnio ten deser i muszę przyznać, że smakuje nieziemsko i zupełnie jak prawdziwa czekolada. Przepis pochodzi ze strony szybkaprzemiana.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz