wtorek, 14 maja 2019

Przepis na czekoladowy mus z aquafaby

Składniki:
  • 1 szklanka (240 ml) aquafaby, czyli wody z cieciorki z puszki lub samodzielnie ugotowanej,
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny,
  • 2-3 łyżki ksylitolu,
  • 2-3 łyżki kakao,
  • opcjonalnie: 2 szczypty chili w proszku lub cynamonu, lub płatków soli.
  1. Jeśli używasz wody po cieciorce ugotowanej w domu, zredukuj ją (podgrzewaj, aż trochę odparuje i stanie się gęstsza).
  2. Aquafabę przelej do czystego w 100% naczynia, najlepiej szklanego i suchego (nie może być na nim nawet minimalnej ilości tłuszczu). Jedna 400-gramowa puszka powinna dać 1 szklankę lub 240 ml płynu. 
  3. Do wody z cieciorki dodaj kwas ocet jabłkowy lub sok z cytryny i ubij na sztywną pianę. Trwa to około 5-10 minut. Powinna ubić się dokładnie tak, jak piana z białek – nie wypadać z naczynia odwróconego do góry dnem. Jeśli z jakichś względów nie uda się tak ubić aquafaby, nie przejmuj się, mus również się uda, będzie miał tylko trochę mniej sztywną konsystencję.
  4. Do sztywnej piany stopniowo dodawaj ksylitol wciąż ubijając. Jeśli piana zrobiła się mniej sztywna po dodaniu ksylitolu, to ubij ją jeszcze raz na sztywno.
  5. Następnie dodawaj kakao i mieszaj ręczną trzepaczką lub szpatułką. Możesz zrobić mus bardziej lub mniej słodki w zależności od ilości ksylitolu lub bardziej lub mniej czekoladowy w zależności od ilości kakao (np. 3 łyżki ksylitolu i 2 łyżki kakao dadzą smak czekolady zbliżony do mlecznej). Po prostu spróbuj i zadecyduj, czy dodać jeszcze któregoś ze składników. 
  6. To jest też moment na ewentualne dodanie chili lub cynamonu. W przypadku płatów soli, posyp nimi mus już w pucharkach.
  7. Przełóż masę do 4 pucharków i wstaw do lodówki do schłodzenia na 3 godziny lub na noc.
Robiłam ostatnio ten deser i muszę przyznać, że smakuje nieziemsko i zupełnie jak prawdziwa czekolada. Przepis pochodzi ze strony szybkaprzemiana.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz