wtorek, 14 maja 2019

Przepis na czekoladowo - kokosowe ciastko z kubeczka

Składniki:
  • jajo,
  • 1,5 łyżeczki ksylitolu,
  • łyżeczka kakao,
  • czubata łyżeczka mąki kokosowej lub wiórków kokosowych,
  • łyżka oleju kokosowego podgrzanego do płynnej konsystencji,
  • 1-2 łyżki mleka roślinnego lub wody,
  • szczypta soli.
  1. Jajko zmiksować z ksylitolem.
  2. Dodać pozostałe składniki, zmiksować lub dokładnie wymieszać.
  3. Przelać ciasto do niewielkiej filiżanki biorąc poprawkę na to, że trochę wyrośnie.
  4. Wstawić do kuchenki mikrofalowej i mikrofalować ok. jedną minutę na średniej mocy. Ja mam dość starą kuchenkę, o maksymalnej mocy 750 i mikrofaluję minutę na mocy maksymalnej, ale nowsze kuchenki są dużo mocniejsze. Sekret udanego ciastka polega na tym, żeby tak ustawić moc mikrofalowania, aby ciastko nie było płynne (surowe), ale też nie za suche, dlatego trzeba trochę poeksperymentować ze swoją kuchenką, aby ustalić optymalny czas pieczenia.
Kocham dania z kokosa, więc ten przepis jak i inne zawierające ten składnik często goszczą w moim menu. Przepis pochodzi ze strony szybkaprzemiana.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz