wtorek, 14 maja 2019

Przepis na zdrowe muffinki

Składniki:
  • szklanka namoczonych płatków owsianych (lub innych ziaren np. szklanka ugotowanego pęczaku lub kaszy jęczmiennej),
  • 2 jaja,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek (lub innego dozwolonego tłuszczu),
  • szklanka posiekanej drobno papryki,
  • szklanka posiekanego drobno szpinaku,
  • mała cebula drobno posiekana,
  • płaska łyżeczka soli morskiej,
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
  • pół łyżeczki bazylii lub oregano,
  • szczypta czosnku granulowanego.
  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
  2. Jaja wbić do miski, dodać przyprawy i roztrzepać.
  3. Wrzucić wszystkie pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.
  4. Masę nakładać do formy muffinkowej lub do papilotek (mogą być też kokilki). Ja użyłam formy na 12 muffinów, ale zapełniłam tylko 9 z nich.
  5. Piec przez ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Są gotowe w momencie, gdy są dobrze ścięte, a ich wiech jest lekko przyrumieniony.
Uwielbiam muffinki, zwłaszcza te z tego przepisu. Przepis pochodzi ze strony szybkaprzemiana,pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz