Składniki:
- szklanka namoczonych płatków owsianych (lub innych ziaren np. szklanka ugotowanego pęczaku lub kaszy jęczmiennej),
- 2 jaja,
- 3 łyżki oliwy z oliwek (lub innego dozwolonego tłuszczu),
- szklanka posiekanej drobno papryki,
- szklanka posiekanego drobno szpinaku,
- mała cebula drobno posiekana,
- płaska łyżeczka soli morskiej,
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
- pół łyżeczki bazylii lub oregano,
- szczypta czosnku granulowanego.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
- Jaja wbić do miski, dodać przyprawy i roztrzepać.
- Wrzucić wszystkie pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.
- Masę nakładać do formy muffinkowej lub do papilotek (mogą być też kokilki). Ja użyłam formy na 12 muffinów, ale zapełniłam tylko 9 z nich.
- Piec przez ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Są gotowe w momencie, gdy są dobrze ścięte, a ich wiech jest lekko przyrumieniony.
Uwielbiam muffinki, zwłaszcza te z tego przepisu. Przepis pochodzi ze strony szybkaprzemiana,pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz