wtorek, 14 maja 2019

Przepis na ciasteczka dyniowo- kokosowe

Złociutkie, chrupiące, delikatnie cynamonowe ciasteczka bez mąki i cukru. Trochę pure z dyni, trochę pestek i chia, całkiem sporo wiórków kokosowych i mamy pyszne ciasteczka. Sklepowe słodycze mogą się schować w obliczu takiej konkurencji 😋
Składniki:
  • ½ szklanki puree z upieczonej dyni,
  • ¼ szklanki nasion chia,
  • ¼ szklanki pestek dyni,
  • 2 szklanki wiórków kokosowych,
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • ¼ szklanki płynnego oleju kokosowego,
  • 1 jajko,
  • ¼ szklanki ksylitolu.

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
  2. Wszystkie składniki mieszamy razem w misce.
  3. Ręcznie formujemy kulkę wielkości orzecha włoskiego, kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczamy kulkę, aby powstało dość cienkie ciastko.
  4. Pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni – do zrumienienia ciasteczek. Zostawiamy do ostygnięcia.
Kocham dania z kokosa, więc ten przepis jak i inne zawierające ten składnik często goszczą w moim menu. Przepis pochodzi ze strony szybkaprzemiana.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz