wtorek, 14 maja 2019

Przepis na chipsy z jarmużu

Składniki:
  • pęczek jarmużu (lub 3-4 garści gotowego z torebki z Biedronki),
  • 2 – 3 łyżki oleju z pestek winogron lub słonecznikowego,
  • 1/2 łyżeczki skórki startej z cytryny,
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej,
  • 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego.
  1. Nastaw piekarnik na temperaturę 200 stopni.
  2. Jarmuż umyj, wykrój twarde łodygi, porwij na kawałeczki mniej więcej podobnej wielkości. Z tym z torebki nic nie trzeba robić.
  3. Wrzuć tak przygotowany jarmuż do miski, wrzuć resztę składników, czyli olej i przyprawy.
  4. Dokładnie wymieszaj, tak aby olej i przyprawy dokładnie oblepiły listki jarmużu. Można wymieszać ręką, lekko miętosząc.
  5. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i piecz 5 minut, aż jarmuż brzegi lekko zbrązowieją, ale nie przypalą się.
Nie znoszę zwykłych chipsów, ale te już dawno podbiły moje serce. Przepis pochodzi ze strony szybkaprzemiana.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz