Składniki:
- pęczek jarmużu (lub 3-4 garści gotowego z torebki z Biedronki),
- 2 – 3 łyżki oleju z pestek winogron lub słonecznikowego,
- 1/2 łyżeczki skórki startej z cytryny,
- 1/2 łyżeczki soli morskiej,
- 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego.
- Nastaw piekarnik na temperaturę 200 stopni.
- Jarmuż umyj, wykrój twarde łodygi, porwij na kawałeczki mniej więcej podobnej wielkości. Z tym z torebki nic nie trzeba robić.
- Wrzuć tak przygotowany jarmuż do miski, wrzuć resztę składników, czyli olej i przyprawy.
- Dokładnie wymieszaj, tak aby olej i przyprawy dokładnie oblepiły listki jarmużu. Można wymieszać ręką, lekko miętosząc.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i piecz 5 minut, aż jarmuż brzegi lekko zbrązowieją, ale nie przypalą się.
Nie znoszę zwykłych chipsów, ale te już dawno podbiły moje serce. Przepis pochodzi ze strony szybkaprzemiana.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz