wtorek, 14 maja 2019

Przepis na lody czekoladowe z batata

Składniki:
  • 200 g upieczonego lub ugotowanego batata (ok. 1 średnia sztuka), wystudzonego,
  • 1 puszka mleczka kokosowego 400 ml (bez sztucznych dodatków)
  • 2 czubate łyżki kakao*,
  • 2 czubate łyżki ksylitolu*,
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
  • 1/3 łyżeczki soli.
* kakao i ksylitolu można dodać mniej lub więcej w zależności od upodobań smakowych (więcej kakao = smak gorzkiej czekolady, więcej ksylitolu = smak mlecznej czekolady)
  1. Wszystkie wszystkie składniki włożyć do miski i dokładnie zmiksować na gładką masę.
  2. Miskę włożyć do zamrażalnika i przez 3 godziny, co 30 minut, dokładnie i intensywnie mieszać trzepaczką.
  3. Po tym czasie nakładać pierwszą porcję lub zachować na później – można je przechowywać z zamkniętym pojemniku do miesiąca.
Uwaga – lody należy wyjąć je 20 – 30 minut przed planowanym jedzeniem, bo jak wszystkie domowe lody robione bez maszynki na początku są bardzo twarde.
Wariant: lody przed samym podaniem można polać sosem czekoladowym – pół szklanki wody, łyżeczkę kakao i łyżeczkę ksylitolu zagotuj i gotuj na dość dużym ogniu, aż zgęstnieje (wyparuje część wody – stanie się to raptem w ciągu kilku minut), od czasu do czasu mieszając.

Nie wiem jak wy, ale ja uwielbiam lody we wszystkich możliwych wariantach. Bataty zaś ostatnimi czasy podbiły moje serce, więc gdy będzie cieplej lody z batata na pewno będą często gościć w moim letnim jadłospisie.
Przepis pochodzi ze strony szybkaprzemiana.pl 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz