wtorek, 14 maja 2019

Przepis na placki z cukinii z sosem tahini

Składniki:
  • 400 gram cukinii,
  • 2 czerwone cebule,
  • 2 jaja,
  • pęczek natki,
  • łyżka mąki owsianej lub mąki z tapioki,
  • sól, pieprz czarny świeżo mielony, kumin,
  • kilka łyżek oleju z pestek winogron lub słonecznikowego do smażenia,
  • na sos: 3 łyżki pasty sezamowej tahini, 4 łyżki soku z cytryny, 4 łyżki zimnej wody, ząbek czosnku, sól.
  1. Cebule drobno posiekać i zeszklić na łyżce oleju.
  2. Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do niej cebulę, posiekaną natkę, sól, pieprz i kumin. Wymieszać. Jeśli puści sok – odcisnąć.
  3. Dodać rozbełtane jajka, mąkę owsianą i dokładnie wymieszać. Od razu działać dalej, nie odkładać na później, bo wydzieli się woda.
  4. Na rozgrzany olej nakładać niewielkie placuszki i smażyć ok. 5 minut z każdej strony, na rumiano.
  5. Zrobić sos: ząbek czosnku rozetrzeć z solą, dodać pozostałe składniki, wymieszać.
  6. Usmażone placki podawać z sosem. Pasuje także surówka z pomidorów lub ogórków.
Uwielbiam dania z pastą sezamową tahini. To tez podbiło moje serce. Przepis pochodzi ze strony szybkaprzemiana.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz