Składniki:
- 400 gram cukinii,
- 2 czerwone cebule,
- 2 jaja,
- pęczek natki,
- łyżka mąki owsianej lub mąki z tapioki,
- sól, pieprz czarny świeżo mielony, kumin,
- kilka łyżek oleju z pestek winogron lub słonecznikowego do smażenia,
- na sos: 3 łyżki pasty sezamowej tahini, 4 łyżki soku z cytryny, 4 łyżki zimnej wody, ząbek czosnku, sól.
- Cebule drobno posiekać i zeszklić na łyżce oleju.
- Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do niej cebulę, posiekaną natkę, sól, pieprz i kumin. Wymieszać. Jeśli puści sok – odcisnąć.
- Dodać rozbełtane jajka, mąkę owsianą i dokładnie wymieszać. Od razu działać dalej, nie odkładać na później, bo wydzieli się woda.
- Na rozgrzany olej nakładać niewielkie placuszki i smażyć ok. 5 minut z każdej strony, na rumiano.
- Zrobić sos: ząbek czosnku rozetrzeć z solą, dodać pozostałe składniki, wymieszać.
- Usmażone placki podawać z sosem. Pasuje także surówka z pomidorów lub ogórków.
Uwielbiam dania z pastą sezamową tahini. To tez podbiło moje serce. Przepis pochodzi ze strony szybkaprzemiana.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz