wtorek, 14 maja 2019

Przepis na kokosowe brownie

Składniki:
  • 150 g oleju kokosowego nierafinowanego,
  • 4 czubate łyżki ciemnego kakao,
  • 170 g ksylitolu,
  • 3 jaja w temperaturze pokojowej,
  • 100 g mąki kokosowej,
  • szczypta soli,
  • opcjonalnie: łyżeczka ekstraktu z wanilii
  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 stopni.
  2. Olej kokosowy podgrzać i wymieszać z kakao.
  3. Jaja krótko zmiksować z ksylitolem (tylko do połączenia składników).
  4. Olej z kakao oraz jaja z ksylitolem wymieszać, dodać resztę składników (w tym momencie masa mocno stężeje, co jest sprawką oleju kokosowego).
  5. Małą foremkę (np. 20 x 30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć na nią masę. Ze względu na gęstość, można to zrobić ręką. Powierzchnię wyrównać, np. zwilżoną łyżką.
  6. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 160 stopni i piec ok. 25 minut. Ciasto powinno być upieczone, ale wilgotne w środku. W czasie stygnięcia brownie tężeje, gorące wydaje się miękkie. Grunt to nie piec za długo, żeby nie było suche w środku.
Kocham dania z kokosa, więc ten przepis jak i inne zawierające ten składnik często goszczą w moim menu. Przepis pochodzi ze strony szybkaprzemiana.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz