Składniki:
- 150 g oleju kokosowego nierafinowanego,
- 4 czubate łyżki ciemnego kakao,
- 170 g ksylitolu,
- 3 jaja w temperaturze pokojowej,
- 100 g mąki kokosowej,
- szczypta soli,
- opcjonalnie: łyżeczka ekstraktu z wanilii
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 stopni.
- Olej kokosowy podgrzać i wymieszać z kakao.
- Jaja krótko zmiksować z ksylitolem (tylko do połączenia składników).
- Olej z kakao oraz jaja z ksylitolem wymieszać, dodać resztę składników (w tym momencie masa mocno stężeje, co jest sprawką oleju kokosowego).
- Małą foremkę (np. 20 x 30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć na nią masę. Ze względu na gęstość, można to zrobić ręką. Powierzchnię wyrównać, np. zwilżoną łyżką.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego na 160 stopni i piec ok. 25 minut. Ciasto powinno być upieczone, ale wilgotne w środku. W czasie stygnięcia brownie tężeje, gorące wydaje się miękkie. Grunt to nie piec za długo, żeby nie było suche w środku.
Kocham dania z kokosa, więc ten przepis jak i inne zawierające ten składnik często goszczą w moim menu. Przepis pochodzi ze strony szybkaprzemiana.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz