wtorek, 14 maja 2019

Przepis na trufle z ciecierzycy

Składniki:
  • puszka cieciorki lub 1,5 szklanki samodzielnie ugotowanej,
  • 2 czubate łyżki ksylitolu lub więcej do smaku,
  • 2 czubate łyżki kakao lub więcej do smaku (zamiast kakao może być karob) oraz jeszcze trochę do obtoczenia,
  • 4 łyżki pasty sezamowej tahini (lub masła migdałowego),
  • 1-2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (ewentualnie 3 krople esencji do ciasta, np. rumowej, można pominąć).
  1. Cieciorkę wypłukać pod bieżącą wodą.
  2. Zmiksować razem wszystkie składniki na gładką masę. Spróbować i zdecydować, czy chcesz dodać więcej kakao i/lub ksylitolu.
  3. Wilgotnymi dłońmi formować kulki i obtaczać w kakao. Przechowywać w lodówce.
Od siebie polecam otoczyć trufle nie tylko w kakao, lecz także w wiórkach kokosowych. Smakują wtedy o wiele lepiej. Osobiście dodaję mniej ksylitolu, ale więcej kakao. Nie umiem jednak określić dokładnych proporcji, gdyż ilość tych składników jest zależna od mojej aktualnej potrzeby podczas przyrządzania deserku. Jest to zdecydowanie mój ulubiony deser. Bardzo często go przygotowywuję. Nawet dziś udało mi się zrobić ten smakołyk. Życzę smacznego wszystkim osobom, które zdecydują się wypróbować to danie! Bardzo polecam. Przepis pochodzi ze strony szybkaprzemiana,pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz