Składniki:
- 240 g piersi z kurczaka,
- 240 g polędwiczki wieprzowej, pokrojonej na kawałki wielkości kęsa,
- 1,5 szklanki ryżu brązowego,
- duża cebula, posiekana,
- mała papryka czerwona,
- mała papryka żółta,
- mała papryka zielona,
- duża marchew, pokrojona na cienkie plasterki,
- 6 ząbków czosnku, zmiażdżonych,
- 2 duże pomidory lub puszka pomidorów krojonych,
- szklanka zielonej fasolki szparagowej, pokrojonej na kawałki,
- przyprawy: sól, czarny pieprz, papryka w proszku słodka, kurkuma, czosnek granulowany.
- Nalej do garnka tyle wody, by zakryła piersi kurczaka, dodaj do wody łyżeczkę soli, łyżeczkę papryki, 1/2 łyżeczki czosnku i 1/2 łyżeczki pieprzu. Zagotuj, włóż piersi kurczaka (w całości), przykryj i gotuj na średnim ogniu przez 15 minut. Następnie wystudź i porwij ręcznie kurczaka na kawałki.
- Ryż ugotuj w osolonej wodzie prawie do miękkości (potem będzie jeszcze chwilę gotowany).
- W międzyczasie do dużego garnka wlej 1/2 szklanki wody, cebulę, czosnek, łyżeczkę kurkumy, 2 łyżeczki papryki, 1/2 łyżeczki czosnku, 1/2 łyżeczki pieprzu i 2 łyżeczki soli. Wymieszaj i gotuj 3 minuty bez przykrycia.
- Dodaj pokrojoną polędwiczkę, podlej 1/2 szklanki wody i gotuj pod przykryciem przez 5 minut.
- Dodaj paprykę, fasolkę szparagową i marchew. Gotuj pod przykryciem kolejne 10 minut, aż warzywa będą miękkie.
- Pomidory świeże/pomidory w puszce zmiksuj.
- Gdy warzywa będą miękkie, dodaj do nich zmiksowane pomidory, porwanego kurczaka oraz ryż.
- Zamieszaj, gotuj jeszcze 10 minut na niewielkim ogniu i podawaj. Można mrozić.
Kocham ryż z kruczkiem we wszystkich formach. W związku z tym kurczak z ryżem po kolumbijsku to mój następny cel na kulinarnej liście to do. Przepis pochodzi ze strony szybkaprzemiana.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz