Składniki:
- 480 gram chudej mielonej wołowiny,
- duża cebula,
- 2 papryki czerwone,
- 2 szklanki bulionu wołowego (może być też warzywny),
- puszka pomidorów,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 1-2 łyżeczki chilli (pieprzu cayenne),
- łyżeczka czosnku granulowanego,
- 3/4 łyżeczki soli,
- 1 i 1/4 szklanki brązowego ryżu,
- posiekana kolendra lub natka pietruszki do posypania.
- Cebulę drobno posiekać, paprykę pokroić w niewielką kostkę.
- Rozgrzać duży rondel, wrzucić do niego wołowinę, cebulę i paprykę. Smażyć przez chwilę, aż wołowina zbrązowieje.
- Dodać bulion, pomidory z puszki, koncentrat wymieszany w szklance wody, chilli, czosnek granulowany i sól.
- Doprowadzić do wrzenia, wrzucić ryż, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem godzinę lub do momentu, aż ryż będzie miękki.
- Na talerzu posypać obficie posiekaną kolendrą lub natką pietruszki.
Uwielbiam dania ryżowe, w związku z tym ten przepis zajmuje specjalne miejsce w moim sercu. Przepis pochodzi ze strony szybkaprzemiana,pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz