wtorek, 14 maja 2019

Przepis na ryż po hiszpańsku z wołowiną

Składniki:
  • 480 gram chudej mielonej wołowiny,
  • duża cebula,
  • 2 papryki czerwone,
  • 2 szklanki bulionu wołowego (może być też warzywny),
  • puszka pomidorów,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1-2 łyżeczki chilli (pieprzu cayenne),
  • łyżeczka czosnku granulowanego,
  • 3/4 łyżeczki soli,
  • 1 i 1/4 szklanki brązowego ryżu,
  • posiekana kolendra lub natka pietruszki do posypania.
  1. Cebulę drobno posiekać, paprykę pokroić w niewielką kostkę.
  2. Rozgrzać duży rondel, wrzucić do niego wołowinę, cebulę i paprykę. Smażyć przez chwilę, aż wołowina zbrązowieje.
  3. Dodać bulion, pomidory z puszki, koncentrat wymieszany w szklance wody, chilli, czosnek granulowany i sól.
  4. Doprowadzić do wrzenia, wrzucić ryż, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem godzinę lub do momentu, aż ryż będzie miękki.
  5. Na talerzu posypać obficie posiekaną kolendrą lub natką pietruszki.
Uwielbiam dania ryżowe, w związku z tym ten przepis zajmuje specjalne miejsce w moim sercu. Przepis pochodzi ze strony szybkaprzemiana,pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz