Składniki:
- 400 ml mleczka kokosowego bez konserwantów z puszki
- 400 ml mleka kokosowego lub migdałowego z kartonu,
- 2 łyżki ksylitolu,
- 3 łyżki żelatyny (20 g) lub 3,5 łyżeczki agaru,
- szklanka porzeczki czarnej, świeżej lub rozmrożonej, wymieszanej z 2 łyżkami ksylitolu (mogą być też wiśnie, maliny, jeżyny, jagody)
1. Mleczko, mleko i ksylitol podgrzać tak, aby były ciepłe, nie gorące.
2. Dodać żelatynę i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek żelatyny – musi być idealnie rozpuszczona, można zmiksować. Jeśli dodajemy agar – dodać go od razu, masę zagotować do wrzenia i pogotować przez moment.
3. Podzielić masę na 2 części.
4. Jedną część wylać do tortownicy 20 cm (lub mniejszej) wyłożonej papierem do pieczenia, folią do żywności przezroczystą lub wysmarowanej olejem kokosowym. Włożyć do lodówki (z agarem zastygnie bez lodówki, w krótkim czasie; gdyby niespodziewanie zastygła w garnku, można podgrzać).
5. Drugą część połączyć z porzeczkami i wylać na pierwszą część, gdy tamta zastygnie.
Kocham dania z kokosa, więc ten przepis jak i inne zawierające ten składnik często goszczą w moim menu. Przepis pochodzi ze strony szybkaprzemiana.pl
2. Dodać żelatynę i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek żelatyny – musi być idealnie rozpuszczona, można zmiksować. Jeśli dodajemy agar – dodać go od razu, masę zagotować do wrzenia i pogotować przez moment.
3. Podzielić masę na 2 części.
4. Jedną część wylać do tortownicy 20 cm (lub mniejszej) wyłożonej papierem do pieczenia, folią do żywności przezroczystą lub wysmarowanej olejem kokosowym. Włożyć do lodówki (z agarem zastygnie bez lodówki, w krótkim czasie; gdyby niespodziewanie zastygła w garnku, można podgrzać).
5. Drugą część połączyć z porzeczkami i wylać na pierwszą część, gdy tamta zastygnie.
Kocham dania z kokosa, więc ten przepis jak i inne zawierające ten składnik często goszczą w moim menu. Przepis pochodzi ze strony szybkaprzemiana.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz