wtorek, 14 maja 2019

przepis na zdrowe ciasteczka owsiane



SKŁADNIK

  • 100 g płatków owsianych błyskawicznych*
  • 90 g mąki zwykłej lub pełnoziarnistej lub bezglutenowej owsianej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • odrobina soli
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła lub oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 110 ml miodu lub syropu klonowego
  • 1 jabłko


  • Do miski wsypać płatki owsiane błyskawiczne, dodać mąkę, proszek, cynamon i sól, wymieszać.
  • Do drugiej miski wbić jajko, dodać roztopiony i ostudzony tłuszcz, wanilię i syrop klonowy lub miód, wymieszać. Dodać suche składniki i wymieszać. Włożyć do lodówki na czas przygotowania jabłka.
  • Jabłko pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w małą kosteczkę. Piekarnik nagrzać do 170 stopni C.
  • Wyjąć masę z lodówki i wymieszać z jabłkiem. Nakładać po około pełnej łyżce masy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Uformować kształtne dyski. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 10 - 13 minut.


Przepis szczególne polecany dla osób lubiących piec. Mnie osobiście bardzo przypadł do gustu, dlatego serdecznie wam go polecam :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz