wtorek, 14 maja 2019

przepis na kaszę jaglaną z cukinią

SKŁADNIKI

 2 PORCJE
  • 1/3 szklanki (80ml) kaszy jaglanej
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cukinia
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pomidor
  • 1/4 cebuli
  • bazylia lub rukola
  • przyprawy: po 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy, słodkiej papryki, suszonego oregano
  • opcjonalnie: kawałek papryczki chili

PRZYGOTOWANIE

  • Ugotować kaszę jaglaną (zob. wskazówki poniżej). Na patelni na 1 łyżce oliwy podsmażyć do zrumienienia pokrojoną w kosteczkę cukinię, od czasu do czasu zamieszać, doprawić solą i pieprzem.
  • Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze przez chwilę podsmażyć mieszając. Dodać przyprawy oraz ugotowaną kaszę jaglaną. Mieszając smażyć przez ok. 2 minuty.
  • Wyłożyć na talerz, dodać pokrojone pomidory, doprawić solą oraz pieprzem, posypać posiekaną cebulą, posiekaną papryczką oraz bazylią lub rukolą. Skropić pozostałą oliwą.

WSKAZÓWKI

Jak ugotować kaszę jaglaną:  porcję kaszy zalać 3x większą ilością zimnej wody lub bulionu i gotować na małym ogniu pod przykryciem aż do wchłonięcia się płynu (ok. 15 minut).


Bardzo przyjemny, codzienny przepis. Bardzo fajnie łączyć zarówno dobry smak jak i dobre, wartościowe produkty. Moim zdaniem przepis godny polecenia :)

źródło: https://www.kwestiasmaku.com/przepis/kasza-jaglana-z-cukinia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz