wtorek, 14 maja 2019

Przepis na zupę marchewkową z pomarańczami i imbirem

Składniki:
  • 4 szklanki bulionu warzywnego (włoszczyznę ugotować w 4,5 szklanki lekko posolonej wody, z listkiem laurowym i zielem angielskim, kiedy warzywa będą miękkie, usunąć je i mamy bulion),
  • 1/2 szklanki sosu tamari (można pominąć),
  • 2 szklanki posiekanej marchwi,
  • 1 i 1/2 pokrojonej w plastry czerwonej cebuli,
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru,
  • 2 puszki ciecierzycy, odsączonej i przepłukanej,
  • 2 obrane ze skórki i przekrojone na pół pomarańcze,
  • skórka otarta z 1/4 pomarańczy,
  • 1/8 łyżeczki cynamonu,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • szczypta kolendry,
  • sól morska i czarny pieprz do smaku,
  • 6 kromek chleba esseńskiego, opieczonych.
  1. Rozgrzej nieprzywierającą patelnię na średnim ogniu i wlej na nią pół szklanki bulionu oraz tamari, delikatnie podgrzej.
  2. Dodaj marchew, cebulę, imbir, gotuj mieszając, aż będą miękkie (ok. 15 minut).
  3. Przełóż do miski.
  4. Do tej samej miski dodaj wszystkie pozostałe składniki.
  5. Przekładaj partiami do blendera i miksuj. Ja miksowałam całość w misce końcówką miksującą blendera.
  6. Przelej zupę do garnka, zagotuj.
  7. Podawaj z kromką chleba esseńskiego.
Jako, iż kocham wszystko co marchewkowe, ta zupa jesienią i zimą często gości na stole w mym domu. Bardzo ją polecam.
Przepis pochodzi ze strony szybkaprzemiana.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz