Składniki:
- szklanka mąki owsianej (lub zmielonych płatków owsianych),
- szklanka wiórków kokosowych bez dwutlenku siarki (dostępne np. w Lidlu),
- szklanka ksylitolu,
- czubata łyżka mąki kokosowej,
- 4 jaja eko,
- 1/2 szklanki płynnego oleju kokosowego (lub słonecznikowego czy z pestek winogron),
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- pół łyżeczki cynamonu (opcjonalnie – dla tych, co lubią cynamon),
- szczypta soli,
- do podania: porcja owoców np. śliwki, brzoskwinie, borówka amerykańska, grejpfrut itd.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 160 stopni.
- Jaja zmiksować z ksylitolem, następnie dodać olej i znów zmiksować.
- W misce wymieszać wszystkie pozostałe składniki (oprócz owoców).
- Wymieszać zmiksowane jaja z suchymi składnikami.
- Blaszkę o wielkości ok. 30 x 20 cm (lub zbliżonej, np. tortownica 25 cm będzie OK) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na nią ciasto.
- Włożyć blaszkę do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni i piec ok. 30 minut do tzw. suchego patyczka.
- Kroić, gdy całkowicie wystygnie.
Kocham dania z kokosa, więc ten przepis jak i inne zawierające ten składnik często goszczą w moim menu. Przepis pochodzi ze strony szybkaprzemiana.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz