wtorek, 14 maja 2019

Przepis na ciasto owsiano - kokosowe

Składniki:
  • szklanka mąki owsianej (lub zmielonych płatków owsianych),
  • szklanka wiórków kokosowych bez dwutlenku siarki (dostępne np. w Lidlu),
  • szklanka ksylitolu,
  • czubata łyżka mąki kokosowej,
  • 4 jaja eko,
  • 1/2 szklanki płynnego oleju kokosowego (lub słonecznikowego czy z pestek winogron),
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki cynamonu (opcjonalnie – dla tych, co lubią cynamon),
  • szczypta soli,
  • do podania: porcja owoców np. śliwki, brzoskwinie, borówka amerykańska, grejpfrut itd.
  1. Piekarnik nagrzać do temperatury 160 stopni.
  2. Jaja zmiksować z ksylitolem, następnie dodać olej i znów zmiksować.
  3. W misce wymieszać wszystkie pozostałe składniki (oprócz owoców).
  4. Wymieszać zmiksowane jaja z suchymi składnikami.
  5. Blaszkę o wielkości ok. 30 x 20 cm (lub zbliżonej, np. tortownica 25 cm będzie OK) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na nią ciasto.
  6. Włożyć blaszkę do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni i piec ok. 30 minut do tzw. suchego patyczka.
  7. Kroić, gdy całkowicie wystygnie.
Kocham dania z kokosa, więc ten przepis jak i inne zawierające ten składnik często goszczą w moim menu. Przepis pochodzi ze strony szybkaprzemiana.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz