wtorek, 14 maja 2019

Przepis na ciasto kokosowe ze śliwkami

Składniki:
  • 6 jaj,
  • 2 łyżki ksylitolu,
  • 4 czubate łyżki mąki kokosowej,
  • 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego,
  • 1/2 łyżeczki  proszku do pieczenia
  • śliwki (mogą być mrożone, w takim przypadku całe opakowanie) można zastąpić wiśniami, malinami lub inni owocami 
  • do posypania śliwek: 1 łyżeczka cynamonu i łyżeczka ksylitolu.
  1. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.
  2. Białka jaj ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać ksylitol.
  3. Do piany delikatnie wmieszać żółtka, a następnie dodać mąkę kokosową, olej i proszek do pieczenia. Mogą zostać grudki od mąki – nic się nie stanie.
  4. Masę przełożyć do małej blaszki do pieczenia (u mnie tortownica 21 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Na wierzchu ułożyć śliwki skórką do dołu (zamrożonych owoców nie rozmrażamy – kładziemy na ciasto zamrożone). Posypać cynamonem i ksylitolem.
  6. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 45 minut (do suchego patyczka). Uwaga, gdy używasz owoców świeżych, nie mrożonych, czas pieczenia będzie krótszy, ok. 30 minut.
Kocham dania z kokosa, więc ten przepis jak i inne zawierające ten składnik często goszczą w moim menu. Przepis pochodzi ze strony szybkaprzemiana.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz