Składniki:
- 6 jaj,
- 2 łyżki ksylitolu,
- 4 czubate łyżki mąki kokosowej,
- 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- śliwki (mogą być mrożone, w takim przypadku całe opakowanie) można zastąpić wiśniami, malinami lub inni owocami
- do posypania śliwek: 1 łyżeczka cynamonu i łyżeczka ksylitolu.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.
- Białka jaj ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać ksylitol.
- Do piany delikatnie wmieszać żółtka, a następnie dodać mąkę kokosową, olej i proszek do pieczenia. Mogą zostać grudki od mąki – nic się nie stanie.
- Masę przełożyć do małej blaszki do pieczenia (u mnie tortownica 21 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na wierzchu ułożyć śliwki skórką do dołu (zamrożonych owoców nie rozmrażamy – kładziemy na ciasto zamrożone). Posypać cynamonem i ksylitolem.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 45 minut (do suchego patyczka). Uwaga, gdy używasz owoców świeżych, nie mrożonych, czas pieczenia będzie krótszy, ok. 30 minut.
Kocham dania z kokosa, więc ten przepis jak i inne zawierające ten składnik często goszczą w moim menu. Przepis pochodzi ze strony szybkaprzemiana.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz