wtorek, 14 maja 2019

Zdrowy przepis na śliwki w czekoladzie

Składniki:
  • pół szklanki śliwek pokrojonych na połówki i wypestkowanych (mogą być inne owoce np. wiśnie)
  • 1/4 szklanki oleju z pestek winogron,
  • 2 łyżki ksylitolu,
  • 3 łyżki kakao bez cukru.
  1. Olej, ksylitol i kakao umieścić w rondelku i powoli podgrzewać na małym ogniu do połączenia składników.
  2. Rondelek zdjąć z ognia, włożyć do niego śliwki, wymieszać tak, aby czekolada pokryła powierzchnię śliwek.
  3. Umieścić śliwki na talerzu lub na blasze wyłożoną papierem do pieczenia. Można wyjmować śliwki z polewy nadziewające na długi drewniany patyczek do szaszłyków.
  4. Zostawić do zastygnięcia (można włożyć do lodówki). Czekolada nie zastygnie jednak na sztywno, pozostanie lekko płynna.
Od zawsze kocham śliwki w czekoladzie, więc chyba nie zdziwi Was, że ten przepis jest jednym z moich ulubionych. Przepis pochodzi ze strony szybkaprzemiana.pl 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz