Składniki:
- pół szklanki śliwek pokrojonych na połówki i wypestkowanych (mogą być inne owoce np. wiśnie)
- 1/4 szklanki oleju z pestek winogron,
- 2 łyżki ksylitolu,
- 3 łyżki kakao bez cukru.
- Olej, ksylitol i kakao umieścić w rondelku i powoli podgrzewać na małym ogniu do połączenia składników.
- Rondelek zdjąć z ognia, włożyć do niego śliwki, wymieszać tak, aby czekolada pokryła powierzchnię śliwek.
- Umieścić śliwki na talerzu lub na blasze wyłożoną papierem do pieczenia. Można wyjmować śliwki z polewy nadziewające na długi drewniany patyczek do szaszłyków.
- Zostawić do zastygnięcia (można włożyć do lodówki). Czekolada nie zastygnie jednak na sztywno, pozostanie lekko płynna.
Od zawsze kocham śliwki w czekoladzie, więc chyba nie zdziwi Was, że ten przepis jest jednym z moich ulubionych. Przepis pochodzi ze strony szybkaprzemiana.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz