wtorek, 14 maja 2019

przepis na kotlety brokułowe

SKŁADNIKI

 5 SZTUK
  • 250 g brokuła (ok. 1/2 brokuła)
  • 1/3 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka bulionu
  • 1/3 szklanki listków bazylii i oregano lub natki pietruszki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka bułki tartej + do obtoczenia
  • masło klarowane lub olej roślinny

PRZYGOTOWANIE

  • Odkroić różyczki brokuła, wrzucić na lekko osolony wrzątek i gotować przez około 7 minut. Odcedzić, odparować, ostudzić.
  • Kaszę jaglaną wsypać do rondelka, wypłukać, odcedzić, dodać bulion, przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez 15 - 20 minut aż kasza wchłonie cały płyn.
  • Ugotowaną i ostudzoną kaszę oraz brokuły wraz z ziołami można zmielić w maszynce do mielenia z sitkiem o średnich oczkach lub rozdrobnić w melakserze (mini rozdrabniaczu). Można też rozgnieść widelcem lub drobno posiekać na desce (odradzam używanie blendera - żyrafy).
  • Do otrzymanej masy dodać jajko oraz bułkę tartą. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem oraz solą w razie potrzeby. Dokładnie wymieszać. Gdyby otrzymana masa wyszła za rzadka, można dodać o 1 łyżkę bułki tartej więcej.
  • Zwilżonymi zimną wodą dłońmi uformować 5 kotletów. Po uformowaniu kotletów obtoczyć je w bułce tartej.
  • Smażyć przez ok. 5 minut z każdej strony na rozgrzanej patelni z masłem klarowanym lub olejem roślinnym.

PROPOZYCJA PODANIA

Np. szpinak z masłem, czosnkiem i śmietanką / makaron

WSKAZÓWKI

Kotlety brokułowe w panierce można też upiec w piekarniku: położyć na blaszce do pieczenia posmarowanej oliwą, z wierzchu skropić też oliwą i piec przez ok. 20 minut w 200 stopniach C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz