Składniki:
- 1/3 szklanki mleka migdałowego (można zastąpić wodą),
- 1 szklanka mąki migdałowej (lub zmielonych migdałów, mogą być ze skórką),
- ½ szklanki płatków owsianych,
- 1 czubata łyżka ksylitolu,
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowego bądź z pestek winogron,
- 1 łyżeczka ekstraktu wanilii,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- ½ łyżeczki sody,
- szczypta soli morskiej,
- 1 duże jajko,
- 2 szklanki borówki amerykańskiej lub dowolnych owoców fazy 3. (zimą np. pomarańcze lub owoce z mrożonki).
- Wszystkie składniki – oprócz owoców – zmiksować na gładką masę.
- Smażyć na średnio lekko posmarowanej tłuszczem rozgrzanej patelni, przewracając na drugą stronę, w momencie gdy dół będzie przysmażony. Naleśniki szybko łapią kolor, więc trzeba uważać, żeby nie przypalić. Można zmniejszyć maksymalnie ogień i przykryć na chwilę patelnię pokrywką, aby wierzch lepiej się ściął, co ułatwi przewrócenie na drugą stronę.
- Podawać z owocami.
Naleśniki to coś co mogłabym jeść codziennie. Szczególnie zdrowe naleśniczki takie jak te z tego przepisu. Przepis pochodzi ze strony szybkaprzemiana.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz