SKŁADNIKI
- 1 kg ziemniaków (8 niedużych)
- 3 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli gruboziarnistej lub 1/2 łyżeczki drobnoziarnistej
- 1 łyżka masła
- świeży rozmaryn
- 1 kg ziemniaków (8 niedużych)
- 3 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli gruboziarnistej lub 1/2 łyżeczki drobnoziarnistej
- 1 łyżka masła
- świeży rozmaryn
PRZYGOTOWANIE
- Nastawić piekarnik na 250 st. C, grzanie góra-dół. Przygotować naczynie żaroodporne z pokrywką.
- Ziemniaki dokładnie umyć i wyszorować. Ostrym nożem, na całej długości ziemniaków, zrobić co 2 mm głębokie nacięcia.
- Do naczynia żaroodpornego wlać 1 łyżkę oliwy. Włożyć rozgniecione ząbki czosnku w łupinkach oraz ziemniaki (nacięciami do góry). Ziemniaki posolić i polać pozostałymi dwoma łyżkami oliwy. Wstawić do piekarnika i piec 30 minut pod przykryciem.
- Nie wyłączając piekarnika ostrożnie wysunąć i otworzyć naczynie żaroodporne. Po ziemniakach rozsmarować masło i posypać świeży rozmaryn, następnie przewrócić je na drugą stronę (rozcięciem do dołu) i piec dalej kolejne 30 minut pod przykryciem.
- Nastawić piekarnik na 250 st. C, grzanie góra-dół. Przygotować naczynie żaroodporne z pokrywką.
- Ziemniaki dokładnie umyć i wyszorować. Ostrym nożem, na całej długości ziemniaków, zrobić co 2 mm głębokie nacięcia.
- Do naczynia żaroodpornego wlać 1 łyżkę oliwy. Włożyć rozgniecione ząbki czosnku w łupinkach oraz ziemniaki (nacięciami do góry). Ziemniaki posolić i polać pozostałymi dwoma łyżkami oliwy. Wstawić do piekarnika i piec 30 minut pod przykryciem.
- Nie wyłączając piekarnika ostrożnie wysunąć i otworzyć naczynie żaroodporne. Po ziemniakach rozsmarować masło i posypać świeży rozmaryn, następnie przewrócić je na drugą stronę (rozcięciem do dołu) i piec dalej kolejne 30 minut pod przykryciem.
Bardzo przyjemy oraz prosty przepis. Serdecznie polecam także początkującym.
źródło: https://www.kwestiasmaku.com/przepis/ziemniaki-hasselback
źródło: https://www.kwestiasmaku.com/przepis/ziemniaki-hasselback
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz