wtorek, 14 maja 2019

przepis na ziemniaki hasselback


SKŁADNIKI

 
  • 1 kg ziemniaków (8 niedużych)
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli gruboziarnistej lub 1/2 łyżeczki drobnoziarnistej
  • 1 łyżka masła
  • świeży rozmaryn


PRZYGOTOWANIE

  • Nastawić piekarnik na 250 st. C, grzanie góra-dół. Przygotować naczynie żaroodporne z pokrywką.
  • Ziemniaki dokładnie umyć i wyszorować. Ostrym nożem, na całej długości ziemniaków, zrobić co 2 mm głębokie nacięcia.
  • Do naczynia żaroodpornego wlać 1 łyżkę oliwy. Włożyć rozgniecione ząbki czosnku w łupinkach oraz ziemniaki (nacięciami do góry). Ziemniaki posolić i polać pozostałymi dwoma łyżkami oliwy. Wstawić do piekarnika i piec 30 minut pod przykryciem.
  • Nie wyłączając piekarnika ostrożnie wysunąć i otworzyć naczynie żaroodporne. Po ziemniakach rozsmarować masło i posypać świeży rozmaryn, następnie przewrócić je na drugą stronę (rozcięciem do dołu) i piec dalej kolejne 30 minut pod przykryciem.

  Bardzo przyjemy oraz prosty przepis. Serdecznie polecam także początkującym. 

źródło:   https://www.kwestiasmaku.com/przepis/ziemniaki-hasselback

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz