Składniki:
- 2 jaja eko,
- 3 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego,
- 3 łyżki mąki owsianej,
- 1 szklanka wiórków kokosowych bez konserwantów (np. z Lidla),
- 3-4 łyżki ksylitolu,
- szczypta soli.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni.
- Wszystkie składniki włożyć do miski i dokładnie wymieszać.
- Nakładać łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia – najlepiej, gdyby wyszło 10 kokosanek (wówczas łatwo będzie podzielić na porcje wg diety).
- Wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i piec kokosanki ok. 15-20 minut do momentu uzyskania złotego koloru.
Wersja z mąką kokosową: można zastąpić mąkę owsianą mąką kokosową. Wówczas będą mieć bardziej kokosowy smak i będzie można je jeść na przekąskę. Tylko zmieniają się proporcje: uformować 12 ciasteczek i jeść 2 na przekąskę z jakimś warzywem np. marchewką lub selerem naciowym.
Kocham dania z kokosa, więc ten przepis jak i inne zawierające ten składnik często goszczą w moim menu. Przepis pochodzi ze strony szybkaprzemiana.pl
Kocham dania z kokosa, więc ten przepis jak i inne zawierające ten składnik często goszczą w moim menu. Przepis pochodzi ze strony szybkaprzemiana.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz