wtorek, 14 maja 2019

Przepis na kokosanki

Składniki:
  • 2 jaja eko,
  • 3 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego,
  • 3 łyżki mąki owsianej,
  • 1 szklanka wiórków kokosowych bez konserwantów (np. z Lidla),
  • 3-4 łyżki ksylitolu,
  • szczypta soli.
  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni.
  2. Wszystkie składniki włożyć do miski i dokładnie wymieszać.
  3. Nakładać łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia – najlepiej, gdyby wyszło 10 kokosanek (wówczas łatwo będzie podzielić na porcje wg diety).
  4. Wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i piec kokosanki ok. 15-20 minut do momentu uzyskania złotego koloru.
Wersja z mąką kokosową: można zastąpić mąkę owsianą mąką kokosową. Wówczas będą mieć bardziej kokosowy smak i będzie można je jeść na przekąskę. Tylko zmieniają się proporcje: uformować 12 ciasteczek i jeść 2 na przekąskę z jakimś warzywem  np. marchewką lub selerem naciowym.

Kocham dania z kokosa, więc ten przepis jak i inne zawierające ten składnik często goszczą w moim menu. Przepis pochodzi ze strony szybkaprzemiana.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz