Składniki:
- pół szklanki płatków owsianych,
- 3/4 szklanki startej marchewki (może być też cukinia bądź marchew i cukinia pół na pół),
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 białka jaj,
- łyżeczka cynamonu,
- 2 łyżeczki ksylitolu,
- 1/4 szklanki wody,
- na sos czekoladowy: pół szklanki wody, łyżeczka kakao, łyżeczka ksylitolu (można sos w ogóle pominąć i zjeść same naleśniki z owocami),
- do podania: szklanka owoców np. truskawki, maliny, borówka amerykańska
- Wszystkie składniki – z wyjątkiem tych na sos i owoców – włóż do miksera i dokładnie zmiksuj.
- Rozgrzej nieprzywierającą patelnię i smaż na średnim ogniu niewielkie okrągłe naleśniki (ok. 2,5 minuty z każdej strony). Jeśli będziesz odmierzać ciasto miarką o pojemności 1/4 szklanki, powinno wyjść 5 naleśników.
- Przygotuj sos czekoladowy: zagotuj wodę z kakao i gotuj na dość dużym ogniu, aż zgęstnieje (wyparuje część wody – stanie się to raptem w ciągu kilku minut), od czasu do czasu mieszając, następnie dodaj ksylitol.
- Każdy naleśnik posmaruj sosem i posyp owocami. Można z nich uformować wieżę, ale jeśli nie masz czasu, położone po prostu na talerzu również świetnie smakują 😉 Jeśli naprawdę się spieszysz, usmaż jeden duży naleśnik.
- Wersja wegańska: pominąć białka, wbrew pozorom wielkiej różnicy w konsystencji nie będzie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz