wtorek, 14 maja 2019

Przepis na naleśniki z owocami i sosem czekoladowym

Składniki:
  • pół szklanki płatków owsianych,
  • 3/4 szklanki startej marchewki (może być też cukinia bądź marchew i cukinia pół na pół),
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 białka jaj,
  • łyżeczka cynamonu,
  • 2 łyżeczki ksylitolu,
  • 1/4 szklanki wody,
  • na sos czekoladowy: pół szklanki wody, łyżeczka kakao, łyżeczka ksylitolu (można sos w ogóle pominąć i zjeść same naleśniki z owocami),
  • do podania: szklanka owoców np. truskawki, maliny, borówka amerykańska
  1. Wszystkie składniki – z wyjątkiem tych na sos i owoców – włóż do miksera i dokładnie zmiksuj.
  2. Rozgrzej nieprzywierającą patelnię  i smaż na średnim ogniu niewielkie okrągłe naleśniki (ok. 2,5 minuty z każdej strony). Jeśli będziesz odmierzać ciasto miarką o pojemności 1/4 szklanki, powinno wyjść 5 naleśników.
  3. Przygotuj sos czekoladowy: zagotuj wodę z kakao i gotuj na dość dużym ogniu, aż zgęstnieje (wyparuje część wody – stanie się to raptem w ciągu kilku minut), od czasu do czasu mieszając, następnie dodaj ksylitol.
  4. Każdy naleśnik posmaruj sosem i posyp owocami. Można z nich uformować wieżę, ale jeśli nie masz czasu, położone po prostu na talerzu również świetnie smakują 😉 Jeśli naprawdę się spieszysz, usmaż jeden duży naleśnik.
  1. Wersja wegańska: pominąć białka, wbrew pozorom wielkiej różnicy w konsystencji nie będzie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz