wtorek, 14 maja 2019

Przepis na sałatkę z awokado, jajkiem i ogórkiem

Składniki:
  • 2 ugotowane jajka eko,
  • 1 dojrzałe awokado,
  • 2-3 ogórki gruntowe,
  • 2-3 garści miksu sałat lub sałaty, lub dowolnych zielonych listków, np. szpinaku,
  • 5 czarnych oliwek,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku,
  • na sos: 2 łyżeczki majonezu domowej roboty, 2 łyżeczki oliwy, 1 i 1/2 łyżeczki musztardy, 1 łyżeczka ksylitolu.
  1. Jajka pokroić na ćwiartki, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  2. Przygotować sos mieszając składniki w miseczce.
  3. Awokado obrać, przekroić na pół, usunąć pestkę. Miąższ pokroić na kawałki, skropić łyżeczką soku z cytryny, doprawić solą i pieprzem.
  4. Ogórki umyć, obrać pozostawiając miejscami paseczki skórki. Pokroić na cienkie plasterki, oprószyć solą i skropić łyżeczką soku z cytryny. Awokado i ogórka wymieszać z połową sosu.
  5. Na półmiskach ułożyć sałatę. Na sałacie – ogórki i awokado, potem jajka, które skropić resztą sosu i posypać plasterkami czarnych oliwek.
Jestem wielką fanką sałatek, tej w szczególności. Przepis pochodzi ze strony szybkaprzemiana.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz