wtorek, 14 maja 2019

przepis na grecką zapiekankę z warzywami


Składniki

  • 1 duża cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 1/2kg chudej mielonej wołowiny
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 500g przecieru pomidorowego
  • 100g mąki
  • 100g masła oraz dodatkowo do smarowania
  • 850ml mleka
  • 1/4 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • 75g świeżo startego sera parmezan
  • 500g drobnego makaronu
  • 2 jajka, lekko ubite
  • 400g sera cheddar, grubo startego
  • Przygotowanie

    1. Rozgrzewamy piekarnik do temp 190stopni. Smażymy cebulę i czosnek na oliwie w dużym, głębokim rondlu do miękkości, mieszamy. Dodajemy wołowinę oraz 2 łyżeczki soli i pieprzu do smaku. Smażymy, mieszając, aż mięso straci różowy kolor. Wylewamy tłuszcz i dodajemy cynamon, oregano i przecier pomidorowy. Odstawiamy rondel. Aby zrobić sos serowy, topimy 75g masła w dużym rondlu, sypiemy mąkę i mieszamy. Smażymy przez 2 min. Stopniowo dolewamy mleko i gotujemy, mieszając, aż zgęstnieje. Dodajemy 1/2 łyżeczki soli, pieprz do smaku, gałkę muszkatołową i parmezan. W tym czasie gotujemy makaron w dużym garnku osolonej wody przez nmiej więcej 15min, aż będzie miękki. Odcedzamy i wrzucamy z powrotem do garnka. Dodajemy ubite jajka i resztę masła. Całość dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Smarujemy tłuszczem naczynie żaroodporne o poj. 3,5l. Układamy warstwami połowę makaronu, całe mięso, połowę sera cheddar i pozostały makaron. Energicznie mieszamy sos serowy i polewamy nim wierzch potrawy, delikatnie potrząsając naczyniem. Posypujemy resztą sera cheddar. Pieczemy zapiekankę przez 1godz i 15 min, do momentu, aż się zrumieni i pojawią się pęcherzyki powietrza. Podajemy gorącą.

  • Przepis na grecką zapiekankę nie należy do najłatwiejszych ale jaki jest efektowny. Serdecznie polecam osobom bardziej zaawansowanym. Przepis wymaga poświęcenia czasu ale efekt końcowy wynagradza długi czas przygotowania 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz