Składniki
- 1 duża cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 1/2kg chudej mielonej wołowiny
- sól i pieprz
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżka suszonego oregano
- 500g przecieru pomidorowego
- 100g mąki
- 100g masła oraz dodatkowo do smarowania
- 850ml mleka
- 1/4 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- 75g świeżo startego sera parmezan
- 500g drobnego makaronu
- 2 jajka, lekko ubite
- 400g sera cheddar, grubo startego
Przygotowanie
- Rozgrzewamy piekarnik do temp 190stopni. Smażymy cebulę i czosnek na oliwie w dużym, głębokim rondlu do miękkości, mieszamy. Dodajemy wołowinę oraz 2 łyżeczki soli i pieprzu do smaku. Smażymy, mieszając, aż mięso straci różowy kolor. Wylewamy tłuszcz i dodajemy cynamon, oregano i przecier pomidorowy. Odstawiamy rondel. Aby zrobić sos serowy, topimy 75g masła w dużym rondlu, sypiemy mąkę i mieszamy. Smażymy przez 2 min. Stopniowo dolewamy mleko i gotujemy, mieszając, aż zgęstnieje. Dodajemy 1/2 łyżeczki soli, pieprz do smaku, gałkę muszkatołową i parmezan. W tym czasie gotujemy makaron w dużym garnku osolonej wody przez nmiej więcej 15min, aż będzie miękki. Odcedzamy i wrzucamy z powrotem do garnka. Dodajemy ubite jajka i resztę masła. Całość dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Smarujemy tłuszczem naczynie żaroodporne o poj. 3,5l. Układamy warstwami połowę makaronu, całe mięso, połowę sera cheddar i pozostały makaron. Energicznie mieszamy sos serowy i polewamy nim wierzch potrawy, delikatnie potrząsając naczyniem. Posypujemy resztą sera cheddar. Pieczemy zapiekankę przez 1godz i 15 min, do momentu, aż się zrumieni i pojawią się pęcherzyki powietrza. Podajemy gorącą.
- Przepis na grecką zapiekankę nie należy do najłatwiejszych ale jaki jest efektowny. Serdecznie polecam osobom bardziej zaawansowanym. Przepis wymaga poświęcenia czasu ale efekt końcowy wynagradza długi czas przygotowania
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz