Składniki:
- opakowanie żelatyny 50 g – najlepsza eko, (może być też agar),
- szklanka wody,
- sok wyciśnięty z 2 cytryn,
- 2 czubate łyżki ksylitolu,
- łyżeczka świeżo startego imbiru.
- Zagotować wodę i zostawić do przestygnięcia.
- Żelatynę, sok z cytryny, ksylitol i imbir zmiksować dokładnie w blenderze na płyn o jednolitej konsystencji, bez grudek żelatyny.
- Dodać ciepłą wodę i dokładnie wymieszać.
- Nalewać płyn do silikonowych foremek do lodu lub do silikonowych muffinkowych – żelki będą wtedy słusznych rozmiarów. Można też wylać masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i po zastygnięciu pokroić na porcje.
- Zostawić do zastygnięcia, na ok. godzinę, można wstawić do lodówki.
- Przechowywać do tygodnia w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Nie wiem jak Wy, ale a jestem mega fanką żelków. Te zaś mają szczególne miejsce w moim serduszku, ponieważ są niesamowite w smaku. Przepis pochodzi ze strony szybkaprzemiana,pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz