wtorek, 14 maja 2019

Przepis na żelki cytrynowo- imbirowe

Składniki:
  • opakowanie żelatyny 50 g – najlepsza eko, (może być też agar),
  • szklanka wody,
  • sok wyciśnięty z 2 cytryn,
  • 2 czubate łyżki ksylitolu,
  • łyżeczka świeżo startego imbiru.
  1. Zagotować wodę i zostawić do przestygnięcia.
  2. Żelatynę, sok z cytryny, ksylitol i imbir zmiksować dokładnie w blenderze na płyn o jednolitej konsystencji, bez grudek żelatyny.
  3. Dodać ciepłą wodę i dokładnie wymieszać.
  4. Nalewać płyn do silikonowych foremek do lodu lub do silikonowych muffinkowych – żelki będą wtedy słusznych rozmiarów. Można też wylać masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i po zastygnięciu pokroić na porcje.
  5. Zostawić do zastygnięcia, na ok. godzinę, można wstawić do lodówki.
  6. Przechowywać do tygodnia w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Nie wiem jak Wy, ale a jestem mega fanką żelków. Te zaś mają szczególne miejsce w moim serduszku, ponieważ są niesamowite w smaku. Przepis pochodzi ze strony szybkaprzemiana,pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz