wtorek, 14 maja 2019

przepis na omlet ze szpinakiem

SKŁADNIKI

 2 PORCJE, PO 332 KCAL
  • 100 g świeżego szpinaku
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 3 duże jajka
  • 5 łyżek mleka
  • sól i pieprz
  • 40 g tartego sera (np. mozzarella, parmezan, gouda)
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • opcjonalnie szczypiorek lub dymka do posypania

PRZYGOTOWANIE

  • Szpinak opłukać i osuszyć. Na patelni o średnicy dna ok. 24 cm podgrzać łyżkę masła, dodać starty czosnek i chwilę podsmażyć. Włożyć szpinak i mieszając smażyć go przez ok. 1 - 2 minuty aż zwiędnie. W międzyczasie doprawić solą.
  • Jajka energicznie roztrzepać widelcem z dodatkiem mleka, soli i pieprzu (w ten sposób napowietrzamy masę jajeczną). Dodać szpinak z patelni oraz starty ser, wymieszać łyżką.
  • Na patelni podgrzać drugą łyżkę masła, rozprowadzić je po całej powierzchni patelni. Wlać masę jajeczną ze szpinakiem i poukładać połówki pomidorków koktajlowych.
  • Ustawić mały ogień, przykryć patelnię pokrywą i podgrzewać aż masa się zetnie przez ok. 5 minut. Alternatywnie - dla jeszcze lepszego efektu - po dwóch minutach podsmażania (bez przykrycia) można też wstawić patelnię do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.

Pyszny przepis na śniadanie. Sama wypróbowałam i serdecznie wam go polecam :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz