wtorek, 14 maja 2019

Przepis na białe czekoladki kokosowe z jednego składnika

Składniki:
  • 2 paczki wiórków kokosowych, każda po 200 g, bez konserwantów (do kupienia np. w Lidlu),
  • opcjonalnie: odrobina oleju kokosowego, ksylitol.
  1. Miksuj wiórki przez ok. 15 minut do płynnej konsystencji – czas zależy od miksera. Wymaga jest pewna cierpliwość, która zostanie wynagrodzona. W miarę potrzeby zeskrobuj wiórki ze ścianek naczynia. Początkowo utracą swoją puszystą konsystencję, stając się coraz bardziej wilgotne i półsypkie. Potem konsystencja zacznie robić się coraz bardziej płynna. Można dodać odrobinę oleju kokosowego, żeby przyspieszyć ten proces, ale i bez niego nastąpi moment płynności.
  2. Przelej masę kokosową do foremek na czekoladki lub foremek do kostek lodu. Sprawdzą się też małe papierowe papilotki. Wstaw do lodówki do stężenia.
Kocham dania z kokosa, więc ten przepis jak i inne zawierające ten składnik często goszczą w moim menu. Przepis pochodzi ze strony szybkaprzemiana.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz