Składniki:
- 2 paczki wiórków kokosowych, każda po 200 g, bez konserwantów (do kupienia np. w Lidlu),
- opcjonalnie: odrobina oleju kokosowego, ksylitol.
- Miksuj wiórki przez ok. 15 minut do płynnej konsystencji – czas zależy od miksera. Wymaga jest pewna cierpliwość, która zostanie wynagrodzona. W miarę potrzeby zeskrobuj wiórki ze ścianek naczynia. Początkowo utracą swoją puszystą konsystencję, stając się coraz bardziej wilgotne i półsypkie. Potem konsystencja zacznie robić się coraz bardziej płynna. Można dodać odrobinę oleju kokosowego, żeby przyspieszyć ten proces, ale i bez niego nastąpi moment płynności.
- Przelej masę kokosową do foremek na czekoladki lub foremek do kostek lodu. Sprawdzą się też małe papierowe papilotki. Wstaw do lodówki do stężenia.
Kocham dania z kokosa, więc ten przepis jak i inne zawierające ten składnik często goszczą w moim menu. Przepis pochodzi ze strony szybkaprzemiana.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz