wtorek, 14 maja 2019

Przepis na frytki z cukini


SKŁADNIKI

  • 500 g cukinii (2 mniejsze)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
  • ok. 2/3 szklanki bułki tartej
  • sól morska i zmielony pieprz
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 3 łyżki oliwy extra vergine

PRZYGOTOWANIE

  • Piekarnik nagrzać do 220 stopni C (góra i dół z termoobiegiem). Cukinię pokroić na podłużne kawałki. Jajko roztrzepać w głębokim talerzu z dodatkiem mleka. Doprawić solą, pieprzem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano i tymianek. Wymieszać.
  • Na oddzielny talerz wysypać bułkę tartą. Na większej blaszce do pieczenia wylać łyżkę oliwy extra vergine i rozsmarować ją.
  • Cukinię najpierw maczać w jajku, później obtaczać w bułce i odkładać na blaszkę z zachowanie odstępów. Wstawić do nagrzanego piekarnika.
  • Piec przez około 15 minut, w międzyczasie 2 - 3 razy delikatnie przewrócić frytki na drugą stronę skrapiając je pozostałymi 2 łyżkami oliwy. Doprawić solą i podawać.
Kto z nas nie lubi  frytek? Pyszny, chrupiący przysmak także może być zdrowy. Właśnie dla miłośników frytek jest dzisiejszy przepis. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz