wtorek, 14 maja 2019

przepis na zupę cukinii

SKŁADNIKI

 4 PORCJE
  • 600 g cukinii
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 800 ml bulionu drobiowego
  • 1/4 szklanki śmietanki 30%
GRZANKI
  • bagietka
  • 50 g miękkiego masła
  • 1 ząbek czosnku, starty
  • szczypta soli morskiej

PRZYGOTOWANIE

  • W garnku z grubym dnem roztopić masło z oliwą. Dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i zeszklić ją. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę razem podsmażać.
  • Dodać pokrojoną w kostkę cukinię i mieszając co chwilę smażyć przez ok. 2 minuty.
  • Zalać bulionem i zagotować. Doprawić solą, pieprzem i gotować przez ok. 25 minut pod przykryciem na umiarkowanym ogniu. Zupę zmiksować w stojącym blenderze na krem, pod koniec dodać śmietankę.
  • Podawać ze szczypiorkiem i grzankami czosnkowymi lub pokruszoną fetą.
GRZANKI Z MASŁEM CZOSNKOWYM
  • Bagietkę pokroić na kromki, posmarować masłem połączonym z tartym czosnkiem i solą. Zapiekać w piekarniku (temp. 200 st. C lub grill) do zrumienienia, ok. 4 minuty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz