wtorek, 14 maja 2019

Przepis na mini pączki orkiszowe pełnoziarniste

Składniki:
  • 500 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej,
  • 2 jaja eko,
  • 50 g drożdży,
  • 1 szklanka ciepłej wody lub mleka roślinnego,
  • szczypta soli,
  • 3 czubate łyżki ksylitolu,
  • 85 g roztopionego oleju kokosowego,
  • skórka otarta z 1 pomarańczy,
  • na lukier: 100 g ksylitolu zmielonego na cukier puder, sok z cytryny (ile zabierze),
  • opcjonalnie do dekoracji: wiórki kokosowe, płatki migdałowe, posiekane orzechy itd.
  1. W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, następnie dodać jaja, ksylitol, olej kokosowy, skórkę pomarańczy, szczyptę soli. Wymieszać.
  2. Do dużej miski wsypać mąkę i wlać pozostałe składniki. Dokładnie wymieszać.
  3. Miskę przykryć i postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na godzinę.
  4. Po godzinie wyrastania ciasta formować dłońmi zwilżonymi w wodzie małe pączki (o średnicy ok. 5 cm) i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Można odstawić jeszcze do wyrośnięcia, ale można też ten etap pominąć i od razu piec.
  6. Wstawić blachę z pączkami do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec 15-20 minut do lekkiego zrumienia.
  7. Po upieczeniu ostudzić i polać lukrem przygotowanym w następujący sposób: do zmielonego ksylitolu dodawać stopniowo sok z cytryny po łyżeczce, cały czas ucierając, do uzyskania pożądanej konsystencji (może być gęsty, może być rzadszy – zależy jak lubimy). Polać mini pączki lukrem i ewentualnie udekorować. Najlepsze w dniu upieczenia.
Co prawda Tłusty Czwartek już był w tym roku, ale przecież pączki można jeść też w inne dni w roku, prawda? Kiedyś przygotowywałam te pączusie właśnie z okazji Tłustego Czwartku i byłam bardzo zadowolona z ich smaku, mimo iż nie przepadam za daniami zawierającymi orkisz. Przepis pochodzi ze strony szybkaprzemiana.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz